Στα 109 εκατ. ευρώ τα κέρδη εννεαμήνου για τον ΟΠΑΠ

Στα 109 εκατ. ευρώ τα κέρδη εννεαμήνου για τον ΟΠΑΠ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή για τους μετόχους του ΟΠΑΠ. Στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για την τροποποίηση της σύμβασης των παιγνιομηχανών (VLTs), τα έσοδα και τα κέρδη γ΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και, τέλος, οι μέτοχοί του ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν επιστροφή κερδών από προηγούμενες χρήσεις ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

Η διανομή θα γίνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα κι εφόσον αυτή εγκριθεί από τους μετόχους του στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Παράλληλα, χθες ολοκληρώθηκε η ψήφιση του σχεδίου νόμου που αφορά τη διενέργεια των τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανών (VLTs).

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) αλλά και οι βουλευτές του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατά τάχθηκαν η Ν.Δ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ. Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση της σύμβασης εκμετάλλευσης των VLTs στην Ελλάδα, μειώνοντας τον αριθμό τους από 35 χιλ. σε 25 χιλιάδες και διευρύνοντας την άδεια εκμετάλλευσης των μηχανών από 10 σε 18 έτη.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 9μήνου και γ΄ τριμήνου, ο ΟΠΑΠ παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις, κυρίως χάρις στην εισαγωγή των νέων παιγνίων μέσω VLTs, όσο και εκείνων που διενεργούνται μέσω μηχανών SSBT (virtual games). Tα ενοποιημένα έσοδα στο 9μηνο σημείωσαν αύξηση 5,6% φτάνοντας τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στάσιμα εμφανίστηκαν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 223 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 5,3% φθάνοντας τα 109 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τριμήνου, τα κέρδη σημειώνουν αύξηση πάνω από 50% και τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 12%. Φαίνεται ότι, καθώς προχωρεί ο χρόνος, ο ΟΠΑΠ απορροφά την υποχώρηση που σημείωσαν τα μεγέθη του εξαιτίας της κρίσης, αλλά και της αύξησης της φορολογίας παιγνίων κατά 5%.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικός είναι ο ρόλος των VLTs. Οι παιγνιομηχανές προσέθεσαν στο 9μηνο καθαρά έσοδα προ εισφορών (Gross Gaming Revenue, GGR) 25,7 εκατ. ευρώ (2,5% του συνόλου), εκ των οποίων μόνον τα 16 εκατ. ευρώ (4,6%) προήλθαν από το γ΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ήταν εγκατεστημένες περίπου 5,3 χιλ. VLTs, εκ των οποίων 1.392 σε υφιστάμενα πρακτορεία και 3.905 σε καταστήματα Play.

Ενισχυμένα είναι και τα έσοδα από τον στοιχηματισμό. Οι μηχανές εικονικών τυχερών παιγνίων (virtual games), αλλά και ο στοιχηματισμός σε διεθνείς και εγχώριους ποδοσφαιρικούς αγώνες, φαίνεται να ζωηρεύουν τις πωλήσεις. Τα έσοδα GGR αυξήθηκαν κατά 4% στο 9μηνο και κατά 21,4% στο γ΄ τρίμηνο. Επίσης, οριακή αύξηση σημείωσαν τα έσοδα GGR για τα αριθμολαχεία (KINO, Τζόκερ κ.λπ.), ενώ μικρή κάμψη κατά 3% σημείωσαν τα έσοδα GGR από τα λαχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή