Τραπεζικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση λόγω έντονης αβεβαιότητας

Τραπεζικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση λόγω έντονης αβεβαιότητας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ισχυρότατες πιέσεις βρέθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών, με τους επενδυτές να παραμένουν νευρικοί.

Το μέγα ζήτημα των κόκκινων δανείων και της επίτευξης των στόχων μείωσής τους, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του stress test και η ανησυχία για την επίπτωση της εφαρμογής του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9, που οδηγεί σε αύξηση των προβλέψεων για τα νέα προβληματικά δάνεια αποτελούν τις κύριες εστίες ανησυχίες. Σύμφωνα με αναλυτές, η απουσία ορατότητας για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα. Οπως σημειώνουν, ακόμα δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στη μετά το 3ο μνημόνιο εποχή, ενώ ουδείς πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει αυτοδύναμα. Ετσι, πολλοί επενδυτές προτιμούν να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα και κατόπιν να ασχοληθούν με τις ελληνικές μετοχές.

Απουσία αγοραστών η αγορά διολισθαίνει χαμηλότερα, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες με μικρούς όγκους συναλλαγών, που αποτυπώνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Ιουλίου όταν η αγορά ανήλθε στο υψηλότερο σημείο λόγω της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της προοπτικής επιστροφής της Ελλάδος στο εξωτερικό, ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 45%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει απώλειες κατά περίπου 18%. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της Εθνικής εμφανίζει την καλύτερη εικόνα, με πτώση 25%, που αποδίδεται στην πρόοδο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει οδηγήσει, μέσω των πωλήσεων θυγατρικών, στη μεγάλη ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Απώλειες 40% και 46% εμφανίζουν οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank αντιστοίχως, ενώ τη χειρότερη εικόνα εμφανίζει η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 61%, με την τράπεζα να δέχεται πρόσθετες πιέσεις εξαιτίας των ευρημάτων του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εμπλοκή που σημειώθηκε το φθινόπωρο στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα και πλέον πολλοί περιμένουν να δουν αν πράγματι θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου όπως έχει προγραμματιστεί. Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θεωρούνται κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και γενικότερα την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της εκτιμά ότι η επίπτωση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 θα ανέλθει στα 7,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το νέο λογιστικό πρότυπο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2018, θα υποχρεώνει τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις όχι με βάση της ζημίες που έχουν συντελεστεί, αλλά τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, κάτι που θα οδηγήσει στη διενέργεια περισσότερων προβλέψεων.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής απόσβεσης της επιβάρυνσης σε βάθος 5ετίας.

Από την πλευρά τους, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι πιέσεις των τελευταίων μηνών δεν δικαιολογούνται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Υπογραμμίζουν την πεποίθησή τους ότι οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων θα επιτευχθούν, ενώ εκτιμούν ότι και τα αποτελέσματα του stress test θα είναι θετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή