Πενταετή συμφωνία με τη Rosneft υπέγραψε η Motor Oil

Πενταετή συμφωνία με τη Rosneft υπέγραψε η Motor Oil

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβαση αμοιβαίας προμήθειας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών για τα επόμενα πέντε χρόνια υπέγραψε η Motor Oil με τη Rosneft, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία.

Κατά τη Rosneft, η συμφωνία, που υπεγράφη με τη συμμετοχή της θυγατρικής Petrocas Energy, αναφέρεται στο ενδεχόμενο αύξησης της ετήσιας προμήθειας πετρελαίου και πετρελαιοειδών ώς και 7,5 εκατ. τόνους (150.000 βαρέλια την ημέρα).

«Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Rosneft να διαθέτει ανεξάρτητα πετρελαϊκά προϊόντα που παράγονται στα διυλιστήρια της Motor Oil», αναφέρει μεταξύ άλλων, η ρωσική εταιρεία.

Η συμφωνία δεν προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς η Motor Oil προμηθεύεται ήδη ποσότητες αργού από τη Rosneft γύρω στο 1,5 εκατ. τόνους ετησίως. Η αγορά, ωστόσο, προσπαθεί να ερμηνεύσει την προοπτική προμήθειας 7,5 εκατ. τόνων πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αλλά και τις πιθανές διαστάσεις με την εξαγορά της Jet Oil από τη θυγατρική της Rosneft, Cetracore Energy. Μια πρώτη εκδοχή που διατυπώνεται από την αγορά είναι η πιθανότητα συμφωνίας για τη συνέχιση της χρήσης των εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Καλοχώρι από τη Motor Oil. Aλλοι παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν τη συμφωνία και με το ενδεχόμενο μιας πλήρους διάρρηξης των σχέσεων της Motor Oil με τη Cetracore Energy, μέσω της οποίας προμηθευόταν τις ποσότητες αργού από τη Rosneft και την απευθείας πλέον προμήθεια από την Petrocas Energy.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Motor Oil, η οποία κάνει χρήση των εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Καλοχώρι για την προμήθεια της αγοράς των Βαλκανίων, εν όψει της εισόδου της Cetracore Energy στην εγχώρια αγορά προχώρησε στην εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Revoil στην περιοχή της Νέας Καρβάλης. Αν και η τοποθεσία δεν αποτελεί «κόμβο» όπως το Καλοχώρι, η Motor Oil απέκτησε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Β. Ελλάδα, ενισχύοντας τη στρατηγική εξαγωγών από τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Την πορεία ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς της Jet Oil από τη Cetracore Energy παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα ΕΛΠΕ ως πιστωτής της εταιρείας. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ΕΛΠΕ προσήλθαν και κατέθεσαν κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως με τον επίδικο διακανονισμό θα λάβουν πολύ μικρότερο ποσό των απαιτήσεών τους από αυτό που θα ελάμβαναν εάν η εταιρεία ρευστοποιείτο βιαίως, προσκομίζοντας σχετική εκτίμηση ελεγκτικού οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή