«Καρτέλ» στη διανομή Τύπου εντόπισε η Επ. Ανταγωνισμού

«Καρτέλ» στη διανομή Τύπου εντόπισε η Επ. Ανταγωνισμού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά αντιανταγωνιστικών πρακτικών στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διανομή Τύπου εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι διαπιστώσεις αφορούν και τα δύο πρακτορεία Τύπου, «Ευρώπη» και «Αργος», με την έρευνα να εκτείνεται για την περίοδο από το 2001 έως το 2017. Επί της σχετικής εισήγησης η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εντοπίστηκαν πρακτικές οι οποίες εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού και οι οποίες περιλαμβάνουν κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών, καθώς και κατανομή πελατείας.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά ξεκίνησε το 2012 έπειτα από τηλεφωνήματα από λιανοπωλητές περιπτερούχους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τα οποία καταγγέλλονταν οι εφημεριδοπώλες/υποδιανομείς Τύπου για μη προμήθεια Τύπου, χωρίς τη συνδρομή εύλογων και αντικειμενικών κριτηρίων. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δομή της αγοράς διανομής Τύπου, καθώς και την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οδήγησε στη διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της αλυσίδας διανομής Τύπου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διανομή Τύπου, στο επίπεδο της κεντρικής διανομής ή/και στις καθέτως συνδεόμενες με αυτήν δραστηριότητες της πρακτόρευσης διανομής Τύπου και της διανομής στα τελικά σημεία πώλησης.

Η σχετική έρευνα δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τη γνωμοδότηση που έχουν ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι υπουργοί Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς σχετικά με το επίπεδο λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου, όταν αυτή μονοπωλείται από μία επιχείρηση, δηλαδή το «Αργος».

Η εν λόγω υπόθεση παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατ’ αρχάς, το ένα εκ των δύο πρακτορείων, η «Ευρώπη» από τις 12 Σεπτεμβρίου 2017 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε αίτηση δήλωσης παύσης πληρωμών με την οποία ζητεί να κηρυχθεί η εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Δεύτερον, επί της ευαίσθητης αυτής υπόθεσης θα κληθεί να λάβει απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό την παρούσα σύνθεσή της, η οποία έχει την εξής ιδιομορφία: απαρτίζεται από καινούργια και παλιά μέλη, τα οποία δεν έχουν οριστεί από την παρούσα κυβέρνηση και η θητεία τους ολοκληρώνεται μέσα στο 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή