Πρόταση ενοχής κατηγορουμένων για χρηματοδοτήσεις ΔΕΗ

Πρόταση ενοχής κατηγορουμένων για χρηματοδοτήσεις ΔΕΗ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή των κατηγορουμένων, που δικάζονται εδώ και μήνες για τις παράνομες επιχορηγήσεις της άλλοτε κραταιάς συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν προκαλέσει αίσθηση, πρότεινε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της δίκης, Γεώργιος Βούλγαρης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός μετά το πέρας της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι 56 από τους συνολικά 59 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος, όπως και πρώην πρόεδροι της Επιχείρησης, που κατηγορούνται για τις μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μεταξύ των οποίων οι Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Αρθούρος Ζερβός και άλλοι. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 59 κατηγορουμένους είναι κατά περίπτωση απιστία στην υπηρεσία και απάτες εις βάρος της ΔΕΗ.

Η υπόθεση, που έφθασε στο εδώλιο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, αφορά χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων της με δεκάδες χιλιάδες ευρώ παρανόμως κατά την τριετία 2008-2011.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές διατέθηκαν, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, σε προγράμματα τουρισμού, πολυτελή ταξίδια για τα συνδικαλιστικά στελέχη, γεύματα, παροχές και δαπάνες που έφθαναν στην κάλυψη εξόδων αναψυχής για συγγενικά των συνδικαλιστών πρόσωπα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο υπ’ αριθμόν 1148/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας: «Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρείας». Μάλιστα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας, «στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».

Η έρευνα για την υπόθεση άρχισε το 2011 και διενεργήθηκε από τον τότε γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στον οποίο παραδόθηκε φάκελος με στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ.

Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Αριστείδης Κορέας ενώ την ανάκριση χειρίστηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χρήστος Παπακώστας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή