Στην αμερικανική AVIS και στην τουρκική Otokoc περνά η AVIS Hellas

Στην αμερικανική AVIS και στην τουρκική Otokoc περνά η AVIS Hellas

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εταιρεία που θα συστήσουν οι όμιλοι Avis Europe Holdings Limited και Otokoc θα περιέλθει η εταιρεία Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις A.E., γνωστή ως AVIS Hellas. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς, κάτοχο του 94% των μετοχών της Olympic.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Avis Budget Group, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Zodiac Europe Limited, άσκησε δικαιώματα που κατείχε σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων δικαιοχρησίας (franchise) για τα σήματά της στην ελληνική εταιρεία. Οι σχετικοί όροι, αναφέρει η ανακοίνωση της πωλήτριας τράπεζας, προβλέπουν μεταξύ άλλων δικαίωμα πρώτης άρνησης (right of first refusal) της Zodiac Europe Limited, για να αποκτήσει τις πωλούμενες μετοχές της Olympic είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου που θα υποδείξει, με τους ίδιους οικονομικούς και συμβατικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 318,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80,6 εκατ. ευρώ αφορούν την καταβολή μετρητών και τα υπόλοιπα δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Ετσι, η AVIS Hellas περνάει στους ομίλους αμερικανικών συμφερόντων Avis και τουρκικών συμφερόντων Otokoc. Η συμμετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Koc στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, θα είναι 80% για την Otokoc και 20% για την Αvis Europe. Σε διάστημα ωστόσο περίπου ενός έτους, η Avis Εurope θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 40% και αντίστοιχα θα μειωθεί η συμμετοχή της Otokoc. Η αύξηση της συμμετοχής θα γίνει σε δύο κινήσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και θα συντελεστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, και η δεύτερη θα αφορά το υπόλοιπο 10% και η οποία θα συντελεστεί ένα έτος μετά την πρώτη μεταβίβαση μετοχών. Ετσι, σε αρχική φάση, η Otokoc θα καταβάλει 64 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ η Avis Europe.

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απομένουν μόνον οι εγκρίσεις από το ΤΧΣ και την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι όμιλοι Avis και Otokoc έχουν εκτεταμένη συνεργασία στην αγορά μισθώσεων αυτοκινήτων, η οποία εκτείνεται σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Η Τράπεζα Πειραιώς χθες ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό που διεξήγαγε με επιτυχία για την πώληση της θυγατρικής της και ιδιαίτερα το κοινοπρακτικό σχήμα Lyralia, των εταιρειών Olympia Group SA και Virtus International Partners LP. Το σχήμα αυτό, συνεπικουρούμενο και από άλλους Ελληνες επιχειρηματίες, πρόσφερε το υψηλότερο τίμημα. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τράπεζα (Πειραιώς) συνεχίζει την ομαλή συνεργασία της με τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο σχήμα, με τους οποίους διατηρεί μια μακρόχρονη επαγγελματική σχέση σε πολλούς τομείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή