Για απόπειρα εθνικοποίησης του Σκαραμαγκά μιλάει η ΕΝΑΕ

Για απόπειρα εθνικοποίησης του Σκαραμαγκά μιλάει η ΕΝΑΕ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διγλωσσία στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση η «Ελληνικά Ναυπηγεία» (ΕΝΑΕ), λίγες μέρες μετά τη συζήτηση της αίτησης της Τράπεζας Πειραιώς και του ελληνικού Δημοσίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο για ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014. Και υπονοεί απόπειρα εθνικοποίησής της, κάτι που διαψεύδει με ισχυρά επιχειρήματα το Δημόσιο.

Η αίτηση ειδικής διαχείρισης του Δημοσίου εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ανακτήσει κρατικές επιδοτήσεις που 9 χρόνια μετά τον προσδιορισμό τους υπολογίζονται πλέον σε ποσό της τάξης των 661,92 εκατ. ευρώ. Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου και των άλλων πιστωτών σχεδιάζει να εισπράξει το ποσό που θα μπορεί να αποκομίσει ο ειδικός διαχειριστής από την πώληση του εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων (που δεν λειτουργεί) και του στρατιωτικού (που υπολειτουργεί).

Ομως η πλευρά των ΕΝΑΕ, που ελέγχεται από την Privinvest, συμφερόντων Ισκ. Σάφα, προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου –που ήδη έχει επιδικάσει στην ΕΝΑΕ αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ– ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει τις πρωτοβουλίες του Δημοσίου στην ελληνική δικαιοσύνη.

Τώρα η διοίκηση των ΕΝΑΕ με ανακοίνωσή της υπονοεί πως υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην κυβέρνηση, των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας από τη μια πλευρά και του υπουργείου Οικονομίας από την άλλη. Ετσι ισχυρίζεται πως το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην τελευταία του απόφαση αναφέρει πως «…το Δικαστήριο αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αναλάβει επίσημα συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο αυτής της διαιτησίας και ειδικότερα πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κρατικών ενισχύσεων κατά της ΕΝΑΕ μόνο από τα έσοδα από την πώληση του αστικού μέρους της ΕΝΑΕ, σε πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 17 της απόφασης ανάκτησης της Ε.Ε., και πως η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα εθνικοποιήσει ούτε θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ΕΝΑΕ ούτε θα στερήσει από τη σημερινή διοίκηση και τους μετόχους τον έλεγχό τους επί της εταιρείας, στερώντας έτσι τους μετόχους της ΕΝΑΕ από την επένδυσή τους».

Η ΕΝΑΕ σημειώνει, λοιπόν, ότι «ενώ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας ανέλαβε επίσημα τις προαναφερθείσες δεσμεύσεις, με την αίτηση της υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς “ειδικής διαχείρισης” προφανώς επιχειρεί να κατασχέσει, να ελέγξει και να εκκαθαρίσει την ΕΝΑΕ και τα περιουσιακά της στοιχεία – οδηγώντας την ΕΝΑΕ σε αναπόφευκτη πτώχευση».

Κύκλοι της κυβέρνησης με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» αναφέρονται πάντως σε «επικοινωνιακά παιχνίδια» της ΕΝΑΕ και υπογραμμίζουν ότι «κατ’ αρχήν, η προσωρινή διαταγή απορρίπτει το αίτημά τους για ασφαλιστικά μέτρα». Προσθέτουν δε πως «το Διαιτητικό Δικαστήριο λέει σε αυτήν ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφασίσει για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και ότι η Ελλάδα οφείλει ως προς αυτές να συμμορφωθεί στο Ενωσιακό Δίκαιο». Και καταλήγουν πως το Δικαστήριο «αποφαίνεται ότι η ειδική διαχείριση δεν αποτελεί εθνικοποίηση, ενώ ως προς το θέμα του μάνατζμεντ αυτό δεν το αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο αλλά ιδιώτης που ορίζεται από το Δικαστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή