Δημόσια προσφορά για το 30% του «Υγεία» κατέθεσε το «Ιατρικό»

Δημόσια προσφορά για το 30% του «Υγεία» κατέθεσε το «Ιατρικό»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητά του ως πρωταγωνιστή στην επόμενη μέρα της ελληνικής αγοράς των ιδιωτικών νοσοκομείων επιχειρεί να διασφαλίσει ο όμιλος Γ. Αποστολόπουλου, βασικός μέτοχος του «Ιατρικού», που προχώρησε σε αιφνιδιαστική δημόσια προσφορά γα το 30% των μετοχών του ομίλου Υγεία. Ομως η προσπάθεια αυτή απέχει ακόμα πολύ από το να είναι επιτυχής, σχολιάζουν παράγοντες του εν λόγω κλάδου, παραπέμποντας στην αρνητική αντίδραση της μεγαλομετόχου του «Υγεία», της Marfin Investment Group αλλά και στη μεγάλη άνοδο των μετοχών του «Υγεία» κατά 30,06% στα 0,45 ευρώ. Το τίμημα δηλαδή που προσφέρει η «Γεώργιος Αποστολόπουλος Συμμετοχών».

Η κίνηση έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία ρύθμισης υποχρεώσεων του «Ιατρικού» προς τις συστημικές τράπεζες της τάξης των 131 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και πρόσθετες εξασφαλίσεις σε περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Ιατρικό.

Πάντως, η «Κ» πληροφορείται πως η «Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών» σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την ενδεχόμενη εξαγορά του 30% με ίδια κεφάλαια.

Κύκλοι της αγοράς προεξοφλούν όχι μόνον βελτιωμένη προσφορά από την «Γ. Αποστολόπουλος», αλλά και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ετέρου υποψηφίου, όπως ενδεχομένως η CVC Capital Partners. H CVC έχει ήδη εξαγοράσει πλειοψηφική συμμετοχή στην «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, και επιχειρεί να ολοκληρώσει και την εξαγορά της γενικής κλινικής ΙΑΣΩ General στον Χολαργό έναντι 48 εκατ. σε μετρητά και ανάληψη χρεών.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι πληροφορίες πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το «Ερρίκος Ντυνάν» που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς (εκ των μεγαλομετόχων και της Marfin Investment Group), που ενδέχεται να οδηγήσει σε εξελίξεις το νοσοκομείο της λεωφόρου Μεσογείων έως τα μέσα του 2018. Ορισμένες εκτιμήσεις αποδίδουν μάλιστα τη δημόσια πρόταση Αποστολόπουλου (που ελέγχει το 38,34% και τη διοίκηση του ομίλου Ιατρικό Αθηνών) σε προσπάθεια να αποτρέψει ενδεχόμενη προσέγγιση «Ντυνάν» και «Υγεία» ή άλλης εξέλιξης που θα «περιθωριοποιούσε» το Ιατρικό.

Ομως το 30% που επιδιώκει να αποκτήσει η «Γ. Αποστολόπουλος» δεν επαρκεί για να ελέγξει ασφαλώς τις εξελίξεις αλλά μόνον για να συμμετάσχει σε αυτές, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Είναι αυτό το σκεπτικό που κάνει ορισμένους να πιστεύουν πως η κίνηση για το «Υγεία» ισοδυναμεί απλώς με δήλωση συμμετοχής στις εξελίξεις. Συνεργάτες της «Γ. Αποστολόπουλος» πάντως δηλώνουν πως «σε ένα περιβάλλον συγχωνεύσεων και εξαγορών που κύριο ρόλο έχουν ξένα funds, θέλει να αποτελέσει τον ελληνικό πόλο στην Υγεία τα επόμενα χρόνια».

Ορισμένες πλευρές επισημαίνουν πάντως πως το εγχείρημα δυσκολεύουν τα μεγέθη των δύο νοσοκομείων, καθώς «ο στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον υποψήφιο επενδυτή». Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, η καθαρή αξία του «Υγεία» είναι διπλάσια από αυτή του «Ιατρικού», ενώ αν και ο δανεισμός είναι περίπου ίδιος, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Υγεία είναι κατά 35% υψηλότερος από του ομίλου Ιατρικό.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης της «Γ. Αποστολόπουλος» έγινε την Πέμπτη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όπως και ότι στη συνεδρίαση του Χ.Α. εκείνη τη μέρα, πριν δηλαδή την ανακοίνωση, οι μετοχές του «Υγεία» έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 7%.

Η Marfin Investment Group, που κατέχει το 70,38% των μετοχών και τον αποκλειστικό έλεγχο του ομίλου Υγεία, ανακοίνωσε χθες μετά την πρόταση Αποστολόπουλου στο επενδυτικό κοινό ότι «δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής». Σημείωσε μάλιστα πως «η Διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του Υγεία και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές πως επίκεινται εξελίξεις στον κλάδο. Αυτό δείχνει και η αυξημένη συμμετοχή, περίπου 100 ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο επερχόμενο επενδυτικό Forum «Investment Opportunities in Greece in Tourism and Healthcare 2017» που θα γίνει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή