Τουριστικές υποδομές για φιλοξενία VIP στον Σκορπιό από τον Ριμπολόβλεφ

Τουριστικές υποδομές για φιλοξενία VIP στον Σκορπιό από τον Ριμπολόβλεφ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η έναρξη της επένδυσης ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που δρομολογεί ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο νησί Σκορπιός, που απέκτησε πριν από λίγα χρόνια από την Αθηνά Ωνάση. Εντός της εβδομάδας, η επένδυση έλαβε την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να υπάγεται πλέον στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί fast track. Στόχος του Ρώσου επενδυτή, είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών υποδομών για τη φιλοξενία επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Συνολικά, αναμένεται να επενδυθούν περίπου 120 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Στο επίκεντρο, αναμένεται να βρεθεί η κατασκευή 20-22 πολυτελών εξοχικών βιλών, επιφάνειας που θα κυμαίνεται από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. η κάθε μία, ενώ αυτές θα συμπληρωθούν από εστιατόρια, σπα και ένα προπονητικό κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βίλες θα εκμισθώνονται αντί παχυλών ποσών, που είναι πιθανό να κινούνται πέριξ των 20.000 ευρώ την εβδομάδα κατά μέσον όρο, χωρίς πάντως να είναι επί του παρόντος σαφής η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Παράλληλα, πρόθεση των επενδυτών είναι η εκμετάλλευση επιπλέον 1.600 τ.μ. των συνολικά 20.000 τ.μ. που προβλέπονται βάσει των υφιστάμενων όρων δόμησης. Υπενθυμίζεται δε ότι τα σημερινά οικήματα στον περίφημό Σκορπιό καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.000 τ.μ. περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν έχει προχωρήσει ανάλογου τύπου και μεγέθους ανάπτυξη σε άλλο ιδιωτικό νησί της χώρας. Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, χρειάστηκε και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας της Λευκάδας, αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ειδικά ως προς την περίπτωση της τελευταίας, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Λευκάδας έψεγαν την κωλυσιεργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο να «ανάψουν το πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση, ακόμα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι επενδυτές είχαν υποβάλει τον σχετικό φάκελο της επένδυσης προς υπογραφή από την Περιφέρεια από τα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς να έχουν λάβει καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της τελευταίας. Εντέλει, μετά τρεις και πλέον μήνες, η Περιφέρεια προχώρησε στην υπογραφή του φακέλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάθεσή του στη διυπουργική εντός της εβδομάδας που προηγήθηκε. Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια ενέκρινε την επένδυση σε ένα ιδιωτικό νησί, τη στιγμή που αντιμάχεται σθεναρά έτερη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με συνεχείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, παρότι τα δικαστήρια και το ΣτΕ έχουν γνωμοδοτήσει πολλάκις υπέρ του σχετικού έργου. Στην Κασσιόπη επιχειρείται τουριστική επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τον αμερικανικό όμιλο της NCH Capital. Φαίνεται πως, στην προκειμένη περίπτωση, ισχύουν διαφορετικά κριτήρια, είτε μικροπολιτικής είτε άλλης φύσης, καθώς η επένδυση στην Κέρκυρα βρίσκεται εγγύτερα προς τη φυσική «έδρα» της Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή