Πρόκληση για αλλαγή οι αρχαιρεσίες στα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας

Πρόκληση για αλλαγή οι αρχαιρεσίες στα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπα με τις προκλήσεις που θέτει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4497/2017 και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό, αλλά κυρίως με τις προκλήσεις που δημιουργούν η οικονομική πραγματικότητα και η ανάγκη για μετάβαση στην ανάπτυξη, βρίσκονται τα επιμελητήρια. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται στα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών τους οργάνων, ενώ σε πολλά περιφερειακά επιμελητήρια οι αντίστοιχες αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα.

Σε εκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται, βεβαίως, και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το μεγαλύτερο από άποψης εκπροσώπησης μεγέθους επιχειρήσεων επιμελητήριο της χώρας. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3, Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2017, στο κτίριο του ΕΒΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας 7, στο κέντρο της Αθήνας. Οι κάλπες και τις τρεις ημέρες θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 8 το βράδυ. Ο αριθμός των εδρών για το Εμπορικό Τμήμα έχει καθορισθεί σε 17, για το Μεταποιητικό σε 16, για το Τμήμα Υπηρεσιών σε 15 και για το Εξαγωγικό Τμήμα σε 3. Ο αριθμός των εδρών δηλαδή είναι 51 και όχι 61 όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

«Η μείωση των εδρών είναι θετική αλλαγή», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Νίκος Βασιλείου, αντιπρόεδρος και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε. Ο κ. Βασιλείου είναι πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ και εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ενώ κατέχει και τη θέση του προέδρου του Τμήματος Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Ο ίδιος επίσης συμπεριλαμβάνει στις θετικές αλλαγές του νέου νόμου τον περιορισμό των διαδοχικών θητειών του προέδρου του επιμελητηρίου σε δύο. Αλλωστε, όπως σημειώνει με νόημα: «Το επιμελητήριο θέλει επαγγελματίες και όχι αυτούς που μετατρέπουν σε επάγγελμά τους το επιμελητήριο».

Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Σύμφωνα με τον κύριο Βασιλείου, τα επιμελητήρια, πρώτον, πρέπει να είναι λειτουργικά, υπό την έννοια να παρέχουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις-μέλη τους για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και, δεύτερον, να αρθρώνουν ουσιαστικό λόγο και προτάσεις έτσι ώστε να εισακούονται από τις κυβερνήσεις. Αλλωστε, εκ του νόμου τα επιμελητήρια αποτελούν θεσμοθετημένο σύμβουλο του κράτους. Ο ίδιος φέρνει, ως παράδειγμα, τον σχεδιασμό των κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, ο οποίος έγινε, όπως υποστηρίζει, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και οι απόψεις των επιμελητηρίων.

«Μέχρι σήμερα δεν υπηρετείται αυτός ο ρόλος μας, διότι δεν εισακουόμαστε από τις κυβερνήσεις», επισημαίνει ο κ. Νίκος Κιολεΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αμαξωμάτων βαγονιών «Νικ. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ». Ο κ. Ν. Κιολεΐδης είναι υποψήφιος στο Μεταποιητικό Τμήμα στις εκλογές του ΕΒΕΑ. «Τα επιμελητήρια θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικά», δηλώνει στην «Κ» και τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού. «Ο κόσμος τρέχει γρήγορα μπροστά. Επομένως, πρέπει κι εμείς να εκσυγχρονιστούμε και να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες στα μέλη μας». Στις αλλαγές που προβλέπονται στον νέο νόμο υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνεται η ίδρυση Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, γεγονός που θα ενισχύσει τον ρόλο των επιμελητηρίων ως παρόχων υπηρεσιών στα μέλη τους, καθώς και διατάξεις για την πειθαρχική ευθύνη των διοικήσεων, εξέλιξη η οποία θα βελτιώσει την εικόνα του θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή