Η κίνηση του Ιατρικού για το 30% του Υγεία σηματοδοτεί ανακατατάξεις στον κλάδο

Η κίνηση του Ιατρικού για το 30% του Υγεία σηματοδοτεί ανακατατάξεις στον κλάδο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χορό των επόμενων εξελίξεων στον κλάδο υγείας άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου για την εξαγορά του 30% του ομίλου «Υγεία». Αν και η απάντηση της MIG, που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 70%, ήταν ακαριαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πουλήσει μετοχές από το ποσοστό της απόλυτης πλειοψηφίας που κατέχει, η κίνηση σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται γύρω από τον κλάδο, ενόψει των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και της θέσης που παίρνουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Μεταξύ αυτών η Hellenic Healthcare, που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Partners, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με υπό διαχείριση κεφάλαια 88 δισ. δολ. και σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη. Η Hellenic Healthcare έχει κάνει έντονη την παρουσία της στην ελληνική αγορά με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan έναντι τιμήματος 80 εκατ., ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύναψη αρχικής συμφωνίας για την εξαγορά του ΙΑΣΩ General. Οι εξελίξεις αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα μέσα από τη θέση που θα πάρουν άλλοι επενδυτικοί όμιλοι στην κίνηση Αποστολόπουλου, αλλά και στην προοπτική πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και μεγαλομέτοχος της MIG. Στο κάδρο των εξελίξεων είναι και η Euromedica, για την οποία οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει την πώληση δανείων ύψους 400 εκατ., και η έκβαση της υπόθεσης τοποθετείται αυτή την εβδομάδα.

Την έλευση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων ευνοεί η ανάγκη για την εξυγίανση και τη χρηματοδοτική στήριξη του κλάδου, που βαρύνεται με υψηλό δανεισμό και βρίσκεται στο επίκεντρο των αναδιαρθρώσεων από τον τραπεζικό κλάδο. Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στη χώρα, που άνοιξαν τις παροχές τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις από τη μέθοδο του rebate – clawback, που σύμφωνα με τα στοιχεία φθάνουν τα 280 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Η ανορθολογική εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με τον υψηλό μακροπρόθεσμο δανεισμό από τις τράπεζες, οδήγησαν τον κλάδο σε αυξημένη εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ και άνοιξαν τον δρόμο για τράπεζες που πήραν σε ορισμένες περιπτώσεις τα κλειδιά του κλάδου. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται κατά περίπου 30% από το άνοιγμα των υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο, κατά 35% από τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο είναι τα έσοδα από την ιδιωτική δαπάνη που δεν συνδέεται με ασφαλιστικά προγράμματα.

Παρά τα προβλήματα, ο κλάδος των ιδιωτικών ομίλων υγείας συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και περιθώρια συγκέντρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP η πτωτική τάση των προηγούμενων χρόνων ανακόπτεται και το μέγεθος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε το 2016 κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2015. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες που διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και η στροφή ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή