Ηγέτις του κλάδου η ενιαία «Σελόντα – Νηρεύς», ο στόχος της «Ανδρομέδας»

Ηγέτις του κλάδου η ενιαία «Σελόντα – Νηρεύς», ο στόχος της «Ανδρομέδας»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην κατηγορία της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας προσέρχεται στον διαγωνισμό για την απόκτηση των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς ο όμιλος «Ανδρομέδα». Ο όμιλος, που από το 2016 ελέγχεται από το fund αμερικανικών συμφερόντων Amerra Capital Management LLC, είναι μεταξύ των οκτώ επενδυτών που θα κληθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 74,98% της Νηρεύς και του 79,61% της Σελόντα και η διοίκησή του δηλώνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι αυτός που θα πετύχει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια συγκέντρωση στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

«Θέλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα αξιοποιήσουμε τα στελέχη της Νηρεύς και της Σελόντα. Θα συνενώσουμε δυνάμεις έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία-πρότυπο. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», υποστήριξε χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ανδρομέδα» κ. Δημήτρης Βαλαχής. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας ο ίδιος συμπεριλαμβάνει την εξειδίκευση της Amerra στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και την εμπειρία της «Ανδρομέδας» στις εξαγορές, καθώς έχει ολοκληρώσει δέκα σχετικές διαδικασίες από το 2007.

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι ακόμη και αν τελικά δεν καταλήξουν στην «Ανδρομέδα» οι δύο εταιρείες, ο όμιλος δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του διαγωνισμού, πάντως, το επιχειρηματικό σχέδιο της «Ανδρομέδας» έως το 2021 προβλέπει διπλασιασμό της παραγωγής της.

Το 2016 η παραγωγή γόνου του ομίλου ανήλθε σε 100 εκατ. ιχθύδια και 15.000 τόνους φρέσκου ψαριού. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ και το 2017 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν περαιτέρω, στα 110 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων αναμένεται να φτάσουν το 2017 σε 16 εκατ. ευρώ από 14,04 εκατ. ευρώ το 2016.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από φέτος τριετές επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου «Ανδρομέδα», ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο σε πρώτη φάση υλοποιείται στις δραστηριότητες που έχει στην Ισπανία. Η υλοποίηση του σχεδίου που αφορά την Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του διαγωνισμού για τις Σελόντα και Νηρεύς.

Ερωτηθείς ο κ. Βαλαχής για τις προθέσεις του ομίλου για το χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι οι εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς είναι εισηγμένες, απάντησε ότι για την «Ανδρομέδα», ως αυτόνομη επιχείρηση, η είσοδος στο Χ.Α. δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε επόμενη φάση.

Για την τύχη των ήδη εισηγμένων εταιρειών, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τον ανταγωνισμό που δέχονται τα ελληνικά ψάρια από την Τουρκία, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανδρομέδας» επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ταυτότητα στο ελληνικό προϊόν, έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές, όπως κάνουν ήδη η Ισπανία και η Κροατία.

Τα επόμενα βήματα στον διαγωνισμό

Στη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due dilligence) των δύο προς πώληση εταιρειών, Σελόντα και Νηρεύς, βρίσκονται στην παρούσα φάση οι υποψήφιοι επενδυτές. Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 13η Δεκεμβρίου 2017, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η χορήγηση ολιγοήμερης –το πολύ δέκα ημέρες– παράτασης. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο επόμενο στάδιο, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, έχουν περάσει οκτώ επενδυτικά σχήματα. Μένει να δούμε κατά πόσον θα προχωρήσουν και τα οκτώ στην υποβολή προσφορών, καθώς οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για την κατάθεση, τελικά, τριών έως πέντε δεσμευτικών προσφορών.

Οι πωλητές, εν προκειμένω οι τράπεζες, επιθυμούν να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, καθώς δεν θέλουν οι δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας να αποτελούν «βαρίδια» γι’ αυτές στα stress tests που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν στις αρχές του 2018. Βεβαίως, ο διαγωνισμός δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από την άνοιξη του 2018, αν όμως είναι σε προχωρημένο στάδιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να τον επικαλεστούν. Οπως κάθε συγκέντρωση, και αυτή πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαλαχής εκτίμησε ότι η εξαγορά είτε εξεταστεί από την ελληνική είτε από την ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή δεν θα συναντήσει εμπόδιο. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο ότι, επειδή ο τζίρος γίνεται σε διαφορετικές χώρες και όχι μόνο σε μία αγορά, την ελληνική, δεν δημιουργείται δεσπόζουσα θέση. Επιπλέον, η συγκέντρωση δεν αποκλείεται να εγκριθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κάτι που είχε γίνει παλαιότερα, στην περίπτωση της εξαγοράς της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Aegean Airlines.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή