Κλειστά χαρτιά και χαμηλές προσδοκίες για το 33% της Forthnet

Κλειστά χαρτιά και χαμηλές προσδοκίες για το 33% της Forthnet

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαρτιά κλειστά ολοκληρώθηκε χθες η υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την Forthnet. Τόσο οι πωλητές όσο και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές κράτησαν κλειστά χαρτιά σχετικά με την υποβολή ενδιαφέροντος για την πώληση του 33% της Forthnet. Πωλητές είναι οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο παιχνίδι της διεκδίκησης παραμένουν οι εταιρείες Vodafone και Wind. Οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται κυρίως για το πελατολόγιο της Forthnet, που θα τους προσδώσει μερίδιο αγοράς, και δευτερευόντως για τις συμβάσεις περιεχομένου που διαθέτει. Τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να ενδιαφέρει η δορυφορική πλατφόρμα της Forthnet, δεδομένου ότι, έτσι όπως εξελίσσεται η τεχνολογία των δικτύων νέας γενιάς, σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι και ξεπερασμένη. Το ίδιο περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, ειδησεογραφικά προγράμματα κ.λπ.) μπορεί να διανεμηθεί πιο φθηνά μέσω του Διαδικτύου.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτικές εταιρείες φαίνεται να λειτουργούν ως distress funds, δηλαδή επιδιώκουν να αγοράσουν πάρα πολύ φθηνά, προσδοκώντας μια επικερδή πώληση αφού προηγηθεί η εξυγίανση της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.

Η προσέγγιση αυτή αναπόφευκτα κατεβάζει τις αποτίμηση της επιχείρησης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι προσφορές των Vodafone και Wind. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προσφορές της τάξης των 100 έως 150 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξία (enterprise value) της επιχείρησης. Αυτό υποδηλώνει ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεων της επιχείρησης προς τις τράπεζες της τάξης του 60% έως 70% και ταυτόχρονα μηδενικές αποζημιώσεις στους μετόχους. Αν συμβεί αυτό, τότε οι Αραβες επενδυτές της Forthnet θα εγγράψουν ζημία της τάξης των 200 εκατ. ευρώ –αν όχι περισσότερα– όσα δηλαδή είναι και τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στην εταιρεία από το 2008 μέχρι σήμερα. Και με δεδομένο ότι δεν έχουν λάβει ποτέ μερίσματα ή δεν έχουν πουλήσει ποτέ μετοχές, το σύνολο της επένδυσης θα καταστεί ζημιογόνο.

Πριν από τρία χρόνια, οι εταιρείες Vodafone και Wind είχαν πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξία. Συγκεκριμένα, η προσφορά που είχε κατατεθεί περιελάμβανε τίμημα 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, γεγονός που σήμαινε ότι οι παλιοί μέτοχοι θα λάμβαναν 170-190 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ οι τράπεζες διατηρούσαν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς αυτές ύψους 325 εκατ. ευρώ. Η πραγματική εκταμίευση, αν αυτή η συμφωνία γίνονταν αποδεκτή από την εταιρεία και τις τράπεζες, θα ήταν της τάξης των 102-114 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 40% της Forthnet ήδη κατείχαν τότε οι δύο εταιρείες Vodafone και Wind.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή