Xωρίς το αναγκαίο προσωπικό, οι 35 ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ ετοιμάζονται για τη MiFid II

Xωρίς το αναγκαίο προσωπικό, οι 35 ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ ετοιμάζονται για τη MiFid II

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεκατισμένος παραμένει ο χρηματιστηριακός κλάδος στη χώρα μας καθώς από τους 5.500 εργαζομένους που είχαν απασχόληση το 1999, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 800 εργαζόμενοι, δηλαδή έχει καταγραφεί μία πτώση 85,64% στις θέσεις εργασίας τα τελευταία 19 χρόνια.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τις 35 ιδιωτικές ελληνικές χρηματιστηριακές που πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MiFid II, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τις επιπλέον εργασίες που προβλέπονται προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτή. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», την ερχόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εικονική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο στο νέο περιβάλλον που προβλέπει η MiFid II και όποια χρηματιστηριακή δεν ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις ουσιαστικά θα αποκλειστεί από την αγορά με την έναρξη του νέου χρηματιστηριακού έτους. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους.

«Τους τελευταίους 15 μήνες δεν έχουμε μειώσεις προσωπικού στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Ομως, όταν έχει αποχωρήσει το 80% των αντικριστών και των brokers από το 2010 μέχρι και το 2014, μιλάμε για μία χαμένη γενιά και στον κλάδο μας, όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δηλώνουν στην «Κ» οι επικεφαλής ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών όπου, με τη βοήθεια συγγενικών μελών που εργάζονται στις ΑΧΕΠΕΥ, προσπαθούν να επιβιώσουν. Ηδη τα στοιχεία του φετινού Νοεμβρίου έδειξαν πάλι την υπερσυγκέντρωση του κλάδου, όπου οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκέντρωσαν το 82,21% συναλλαγών.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 17,28% και ακολούθησε η Euroxx με μερίδιο 15,77%, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή (10,02%) και η Εθνική Χρηματιστηριακή (9,92%). Τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως) που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα είναι η Citigroup (6,51%), η UBS (5,05%) και η Credit Suisse (2,90%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή