Κόκκινα δάνεια ύψους 2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank

Κόκκινα δάνεια ύψους 2,5 δισ. πωλεί η Alpha Bank

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλές από κάρτες, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που είναι σε καθυστέρηση από 5 έως 7 χρόνια, περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των δανείων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ που μεταβιβάζει η Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο «Venus» αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο –μετά το project «Εκλειψη» της Eurobank– που πρόκειται να μεταβιβαστεί σε funds. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές.

Στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που θα πωληθεί περιλαμβάνονται καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 65%, πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό 8% και μικρά επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 27%. Πρόκειται για οφειλές που συνδέονται με 240.000 δάνεια, τα οποία προέρχονται από 156.000 οφειλέτες, γεγονός που σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει οφειλές από δύο ή και τρία δάνεια. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 5 έως 7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, το 57% των δανείων αυτών έχει δοθεί την πενταετία 2006-2010, ενώ σε ποσοστό 32% πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από το 2006. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό –και συγκεκριμένα το 11%– είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μεσούσης της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2017.

Το project «Venus» τρέχει για λογαριασμό της Alpha Bank η KPMG Λονδίνου και το ενδιαφέρον, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται ισχυρό, καθώς οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιτευχθεί μέσα από την πώληση 11,5 δισ. ευρώ έως και το 2019 και ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει πωλήσεις άνω των 9 δισ. ευρώ για το 2018.

Συγκεκριμένα, η Eurobank oλοκλήρωσε τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum, η Alpha Βank δρομολογεί την πώληση 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει τη μεταβίβαση δύο ξεχωριστών χαρτοφυλακίων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ το καθένα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Arktos» στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και το χαρτοφυλάκιο «Amoeba» που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Στην πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει μέχρι τον Απρίλιο και πριν από την ολοκλήρωση των stress tests και η Εθνική Τράπεζα. Το πρώτο πακέτο αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις και το δεύτερο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.

Οι πωλήσεις μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων από τις συστημικές τράπεζες ερμηνεύουν και το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης. Μέχρι σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αδειοδοτήσει δέκα εταιρείες (Cepal, Pillarstone, FPS, ΘΕΑ Αρτεμις, Resolute Asset Management, UCI, Independent Portfolio Asset Management, B2Kapital, QQuant και DVO1 Asset Managent), οι οποίες αναμένεται να εμπλακούν και στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων που θα μεταβιβαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή