Προτεραιότητα για τη ΔΕΗ η μείωση του εργατικού κόστους

Προτεραιότητα για τη ΔΕΗ η μείωση του εργατικού κόστους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδο από την Επιχείρηση ακόμη 100 εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με κίνητρο πρόσθετη αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ, εισηγείται η διοίκηση της ΔΕΗ. Το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της επιχείρησης και αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της ΓΕΝΟΠ. Εντός του 2017 με αντίστοιχα προγράμματα αποχώρησαν από τη ΔΕΗ 320 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονταν στις μονάδες της Πτολεμαΐδας που έκλεισαν λόγω προγραμματισμένης απόσυρσης. Τα προγράμματα που η διοίκηση της ΔΕΗ αποκαλεί «εθελουσία έξοδο» και η ΓΕΝΟΠ «απολύσεις» εντάσσονται στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού κόστους της Επιχείρησης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της με τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρισμού. Η μείωση του εργατικού κόστους έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδειχθεί στην υπ’ αριθμόν 1 δράση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ μετά το 2019 από την McKinsey, που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ ως σύμβουλος για την κατάρτιση του business plan μετά την αποεπένδυση και τα νέα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού της αγοράς ηλεκτρισμού. Στην ουσία, η McKinsey επιβεβαίωσε ποσοτικοποιημένα αυτό που λέει η απλή λογική. Οτι, δηλαδή, δεν μπορεί να χάνεις ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου, λόγω της απώλειας μεριδίων στη λιανική αγορά, και να διατηρείς το ίδιο προσωπικό, όπως επίσης και να χάνεις παραγωγικό δυναμικό και να αφήνεις άθικτο το διοικητικό προσωπικό.

Η μείωση του προσωπικού έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του 2017 με την εφαρμογή των πρώτων προγραμμάτων «εθελουσίας εξόδου» εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία προχώρησαν με τη συναίνεση της ΓΕΝΟΠ. Ωστόσο, υπό τις νέες προφανώς εξελίξεις που δρομολογεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ εμφανίστηκε χθες να αναθεωρεί τη στάση της. Επικαλούμενη συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο για το θέμα των αποζημιώσεων, ζήτησε να αναβληθεί η εισήγηση του κ. Παναγιωτάκη προς το διοικητικό συμβούλιο για την αποχώρηση περίπου 100 εργαζομένων, κάνοντας σαφές ότι θα σκληρύνει τη στάση της. «Δεν πρόκειται για εθελουσία αλλά για απολύσεις», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. Η εισήγηση της διοίκησης, όπως εξηγεί, αναφέρεται στην έξοδο από την Επιχείρηση εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα 60, 62 ή 65 έτη, ανάλογα με την κατηγορία απασχόλησης, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018 με πρόσθετη αποζημίωση 15.000 ευρώ και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ. «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμψηφίζει τις αποζημιώσεις με το εφάπαξ και αυτό έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Εργασίας», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Το χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΗ συμφώνησε, τέλος, στην έγκριση από τον εκπρόσωπό της στην επικείμενη γενική συνέλευση της θυγατρικής της «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες» για τη σύσταση 8 θυγατρικών εταιρειών από κοινού με ιδιώτες, στις οποίες η «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες» θα διατηρεί μειοψηφικό πακέτο για την ανάπτυξη νέων έργων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή