Τα δύο μέτωπα της ΔΕΠΑ και η κρίσιμη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τα δύο μέτωπα της ΔΕΠΑ και η κρίσιμη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ (Shell και ΕΝΙ), που ξεκίνησαν σε νέα βάση την επομένη της συμφωνίας με τους πιστωτές, θα κρίνουν σε πρώτη φάση την πορεία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Τον τελικό λόγο θα έχει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία πρέπει να εγκρίνει τις συμφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ των εταιρειών υπό το πρίσμα των επιπτώσεων στον ανταγωνισμό.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στηρίζονται στη συμφωνία με τους πιστωτές που έδωσε το πράσινο φως στη ΔΕΠΑ να εξαγοράσει το ποσοστό της Shell στην ΕΠΑ Αττικής και ακολούθως να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στην ENI.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ των κ. Τζώρτζη και Δότση διεξάγει διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα. Ενα με τη Shell που φαίνεται να είναι και το πιο δύσκολο και ένα με την ΕΝΙ, όπου το κλίμα είναι αρκετά καλύτερο αφού μια κατ’ αρχήν συμφωνία είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Θ. Κιτσάκου.

Το «αγκάθι» της αποζημίωσης

Αυτό που εν πολλοίς θα καθορίσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Shell είναι το τίμημα από την πώληση του 49% που κατέχει στην ΕΠΑ Αττικής και τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Σημείο τριβής φαίνεται να αποτελεί η απαίτηση της Shell να συνυπολογιστεί στο τίμημα και η αποζημίωση έναντι της κατάργησης του δικαιώματος αποκλειστικής δραστηριότητας στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής μέχρι το 2030. Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται από τη Shell στα 150 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ επιχειρεί να κρατήσει εκτός διαπραγματεύσεων το θέμα της αποζημίωσης αφού αποτελεί υποχρέωση του Δημοσίου, η πλευρά της Shell, ωστόσο, που έχει αποφασίσει την έξοδό της από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου και αναζητεί μέσω της Lazard αγοραστή, επιδιώκει να επιλυθεί το θέμα εφάπαξ.

Εφόσον οι δύο πλευρές τα βρουν ως προς το τίμημα, τον λόγο θα έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές, πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο η δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στον ανταγωνισμό που ανοίγει πλήρως από 1/1/2018.

Αυτό που ουσιαστικά καλείται να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το κατά πόσο η δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ, ως προμηθευτή και παρόχου ταυτόχρονα, στην αγορά φυσικού αερίου δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν εμπόδια, τότε η συμφωνία ή δεν θα προχωρήσει ή θα εγκριθεί υπό όρους που θα επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη Shell θα κρίνει και το σύνολο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, το κατά πόσον δηλαδή θα προχωρήσει και η συμφωνία με την ΕΝΙ για την πώληση του ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Θα παίξει δε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που θα ακολουθήσει, καθώς η αξία του χαρτοφυλακίου της διαφοροποιείται σημαντικά με ή χωρίς τη δραστηριότητα της λιανικής.

Το τοπίο γύρω από τη θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018, όταν σύμφωνα με το μνημόνιο θα ξεκινήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή