Σε αναδιάρθρωση δανεισμού ποντάρουν 13 εισηγμένες για να επιβιώσουν

Σε αναδιάρθρωση δανεισμού ποντάρουν 13 εισηγμένες για να επιβιώσουν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το νέο οικονομικό έτος 2018 μεταφέρονται οι προσδοκίες 13 εισηγμένων προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση δανεισμού από τους πιστωτές τους, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπήρξαν και 6 εισηγμένες που κατάφεραν να συμφωνήσουν με τους πιστωτές τους το τετράμηνο (Αύγουστος-Νοέμβριος) και να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, ενώ άλλες 5 εισηγμένες (Βιοτέρ, 3Α, Λανακάμ, Λεβεντέρης και Προοδευτική) αντιμετωπίζουν την πιθανότητα διαγραφής από το Χρηματιστήριο, αφού τα ετήσια έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, επίδοση απαγορευτική, σύμφωνα με τον κανονισμό του Χ.Α., για να παραμείνουν στο ηλεκτρονικό ταμπλό.

Στις 13 εισηγμένες περιλαμβάνεται η εισηγμένη «Κρέκα», που επιθυμεί άμεσα την υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης από την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαδικασία επαναρρύθμισης του δανεισμού της με την Εθνική και την Πειραιώς προκειμένου να εξαλείψει το θέμα του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης και του αποχαρακτηρισμού των δανείων ως ληξιπρόθεσμων. Η Dionic έχει προχωρήσει στην ανανέωση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τον βασικό πιστωτή.

Οι τράπεζες είναι στην τελική ευθεία για την πώληση των δανείων της Euromedica, ενώ η διοίκηση της θυγατρικής Axon Holding συνεχίζει τις συνομιλίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Στην Ελληνική Υφαντουργία, σύμφωνα και με πρόσφατες αποκλειστικές δηλώσεις στην «Κ» του προέδρου Ιωάννη Ακκά, αναμένεται στις αρχές του 2018 να δοθεί λύση στην αναδιάρθρωση του δανεισμού μετά τρία χρόνια διαπραγματεύσεων. Για την Alpha Grissin υπάρχει εδώ και μήνες το αίτημα των τραπεζών για την υπαγωγή της εισηγμένης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Επίσης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Medicon Hellas με τις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της, ενώ η πιθανότητα συγχώνευσης της «Σίδμα-Μπήτρου» στον κλάδο της σιδηρουργίας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών.

Οι συζητήσεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκονται στην τελική ευθεία, προκειμένου να διασωθεί η πολύπαθη βιομηχανία. Το νέο διοικητικό σχήμα με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Αλεξάκη, πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν έχει πολύ χρόνο για να συμφωνήσει με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να πουληθούν τα δύο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία που είναι οι θυγατρικές στη Σερβία. Το ζητούμενο για την ΕΒΖ, ενόψει και της απελευθέρωσης των εισαγωγών ζάχαρης, είναι να πεισθούν οι Ελληνες αγρότες να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, και την ίδια στιγμή η ΕBZ να αγοράζει πρώτη ύλη σε τιμή που να μην έχει ζημίες.

Για την εισηγμένη εταιρεία «Σφακιανάκης», που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αντιπροσώπευσης και εμπορίας αυτοκινήτου, οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της συνεχίζονται και περιλαμβάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (και συμμετοχή των μετόχων) άνω των 7 εκατ. ευρώ. Εντός του μήνα αναμένονται οι αποφάσεις για τη «Ναυτεμπορική» σε συνεννόηση με την πιστώτρια τράπεζα (Eurobank) για τη ρύθμιση του δανεισμού της, ενώ η διοίκηση της «Βαρβαρέσσος» είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στην εξάδα των εισηγμένων που έλαβαν θετική ανταπόκριση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους περιλαμβάνονται η Frigoglass, τα διαγνωστικά κέντρα «Υγεία» και «Ιατρικό Αθηνών», Lavipharm, η βιομηχανία ξύλου «Ακρίτας» και η «Επίλεκτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή