ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αξιολόγηση και πλειστηριασμοί βελτίωσαν το κλίμα για την Ελλάδα

axiologisi-kai-pleistiriasmoi-veltiosan-to-klima-gia-tin-ellada-2222367

Τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας διαπιστώνουν τα στελέχη των εγχώριων τραπεζών στις συναντήσεις που έχουν με ξένους θεσμικούς και αναλυτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Goldman Sachs.

Οπως σημειώνουν στην «Κ», η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνουν, έπειτα από αρκετό καιρό, θετικό κλίμα για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι στις επαφές που πραγματοποιούν η μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με αυτό που επικρατούσε το περασμένο φθινόπωρο είναι εντυπωσιακή. Μοναδική μεγάλη εστία ανησυχίας, τονίζουν, αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το προγραμματισμένο, για τις αρχές του νέου έτους, stress test που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, όπως σημειώνουν, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί το stress test και στις τράπεζες το κλίμα έχει βελτιωθεί κυρίως λόγω της εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εργαλείο που θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και λόγω του τερματισμού της αντιπαράθεσης ΔΝΤ – ΕΚΤ αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, η ταχύτατη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης –ανατρέποντας το ιστορικό των ατελείωτων καθυστερήσεων– συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην ανταλλαγή των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και να προεξοφλούν κάποιες θετικές εξελίξεις αναφορικά με τα μέτρα για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,48%, έναντι περίπου 5,5% που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς είναι η χαμηλότερη από τα τέλη του 2009.

Εν τω μεταξύ, με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες, η Goldman Sachs προχώρησε στη μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν τα αποτελέσματα του stress test είναι θετικά, τότε θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στη μείωση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, από 2,60 ευρώ που ήταν η προηγούμενη, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση «αγορά» για τις μετοχές της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, προχώρησε στη μείωση της τιμής-στόχου στο 0,28 ευρώ από 0,32 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,85 ευρώ από 0,95 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,10 ευρώ από 3,75 ευρώ πριν. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη τη σύσταση «ουδέτερη στάση» για τις μετοχές των τριών τραπεζών. Η Goldman σχολιάζει θετικά τη βελτίωση της ρευστότητας στο τρίτο τρίμηνο, ενώ σημειώνει ότι οι νέοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πιο φιλόδοξη. Σημειώνει ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα καθυστερήσει. Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμισή των εκτιμήσεών της συνδέονται με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, τα αποτελέσματα του stress test, την πρόοδο των σχεδίων αναδιάρθρωσης και τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Αναφέρεται, επίσης, σε κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.