Αισιοδοξία τραπεζών για οικονομία και αποτελέσματα stress test

Αισιοδοξία τραπεζών για οικονομία και αποτελέσματα stress test

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, την κατάσταση των τραπεζών και τα αποτελέσματα του stess test υπογράμμισαν από τη Νέα Υόρκη επιτελικά στελέχη εγχώριων τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη ρευστότητα και την επιστροφή καταθέσεων, τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων αλλά και τις νέες εποπτικές απαιτήσεις, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι όλα τα παραπάνω όπως και το stress test θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τη διαφαινόμενη πιθανότητα ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τη σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία, τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις, νιώθω σήμερα περισσότερο πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και το stress test θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στην κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού».

Μιλώντας επίσης στο συνέδριο της Capital Link ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τόνισε ότι τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης είναι πλέον ορατά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διάχυσης της ανάκαμψης σε όλη την οικονομία. Οπως σημείωσε, «πέραν του απόλυτου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ έχει ιδιαίτερη σημασία η ευρεία συμμετοχή εταιρειών όλων των μεγεθών και τομέων της οικονομίας σε αυτή την ανάκαμψη, ώστε να μπορούν τα οφέλη να διαχυθούν στην οικονομία. Για τις τράπεζες, η επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτείται από δύο χαρακτηριστικά: αύξηση εσόδων μέσω πιστωτικής επέκτασης και αύξηση της κερδοφορίας από την αποκλιμάκωση των προβλέψεων». «Το τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Η επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι στοιχεία απαραίτητα αλλά και αρκετά για να βεβαιώσουν και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του κλάδου έως τώρα», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε τροχιά επιταχυνόμενης εξομάλυνσης, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά καταθέσεων.

«Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω κινήσεων ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ παράλληλα και η ρευστότητα βελτιώνεται, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές και μειώνει τη χρηματοδότησή του από το ευρωσύστημα», σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Απέδωσε τη βελτίωση αυτή στην πολιτική σταθερότητα, στην αναβάθμιση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και στις αποφασιστικές κινήσεις που πραγματοποίησαν οι νέες διοικητικές ομάδες των ελληνικών τραπεζών. «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο κ. Μεγάλου, «οι προοπτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή