Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Επειτα από δύο αναβολές που απαιτήθηκαν για να συγκεντρωθούν όλα τα έγγραφα που ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες τη σύμβαση, και εκτός απροόπτου, το θέμα θα κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο και των σχετικών μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Και αυτό διότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο έχει προσδιοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Απρίλιος και δεδομένου ότι απαιτείται η ιδιωτικοποίηση να κοινοποιηθεί και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ψηφιστεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή, τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Η υπογραφή κατά πάσα βεβαιότητα θα γίνει είτε στο Γραφείο Πρωθυπουργού, εφόσον πράγματι παραστεί όπως σχεδιάζεται ο Α. Τσίπρας, είτε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Για το Δημόσιο θα υπογράψει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ενώ για την κοινοπραξία του επενδυτή ο συντονιστής της Σωτήρης Θεοφάνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link Μπορίς Βένζελ. Στην υπογραφή θα είναι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Invest Equity Partners Αλεξάντερ φον Μέλενσιν και της Belterra Αρθουρ Νταβίντιαν.

Η κοινοπραξία (South East Gateway Thessaloniki), η οποία αποκτά το 67% του ΟΛΘ έναντι 231,92 εκατ. ευρώ και δέσμευση για επενδύσεις άλλων 180 εκατ., συγκροτείται από: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) το οποίο κατέχει και το 47% του σχήματος, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33% και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Σημειώνεται πως η Terminal Link ελέγχεται σε ποσοστό 51% από την CMA CGM, η οποία ασκεί και το management και άλλο 41% ανήκει στην κρατική κινεζική China Merchants Ports.

To προφίλ της κοινοπραξίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο σχολιασμού του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος μίλησε για αδιαφάνεια σχετικά με την ταυτότητα των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στους επενδυτικούς ομίλους που την απαρτίζουν.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση προϊόν αδιάβλητου καθαρού δημόσιου διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και θα προχωρήσει κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή