ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος για οικονομία και Eurobank ο Πρεμ Γουάτσα

aisiodoxos-gia-oikonomia-kai-eurobank-o-prem-goyatsa-2222909

Aισιόδοξος τόσο για την κατάσταση της Eurobank όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax Financial Holdings.

Με δηλώσεις του στο Bloomberg ο κ. Γουάτσα, που ελέγχει το 18% της Eurobank, υπογράμμισε επίσης την προθυμία του να προχωρήσει σε περαιτέρω τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank υπογράμμισε ότι «είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρος και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ προσέθεσε πως ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι σχεδόν μηδενικός. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές», αναφέροντας επίσης ότι το πολιτικό ρίσκο που ήταν μια πολύ σημαντική παράμετρος το 2013 και το 2014 «έχει ελαχιστοποιηθεί ίσως και εξαφανιστεί».

Ο κ. Γουάτσα εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων στις αρχές του 2018, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα ήταν αγοραστής νέων ελληνικών ομολόγων απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν αποκαλύπτεις τον επενδυτικό σου σχεδιασμό, ωστόσο όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές.

Αναφερόμενος στη μετοχή της Eurobank τόνισε ότι «γι’ αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Εχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού», σημειώνοντας επίσης ότι η Eurobank είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 23% μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακτώντας μέρος των απωλειών από τον Ιούλιο, όταν οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών είχαν προκαλέσει πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στο τέλος Σεπτεμβρίου έφταναν τα 99,1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που αποτύχουν, αναφέρει, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιδιώξουν άλλη αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο τα επικείμενα stress tests είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPE).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Γουάτσα σημείωσε ότι θα αποσυρθούν, υπενθυμίζοντας ότι όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο οι καταθέσεις ενισχύθηκαν, εκτιμώντας ότι κάτι αντίστοιχο θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Τέλος, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο όμιλος έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από τις επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Fairfax εκτός της συμμετοχής της στη Eurobank έχει επενδύσει επίσης στην Grivalia, στον όμιλο Μυτιληναίου και στην Praktiker. Οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας φτάνουν το 1,3 δισ. δολ., η τρέχουσα αξία των οποίων βρίσκεται στα 648 εκατ. δολάρια.

Νέα μείωση του ELA κατά 2,9 δισ.

Νέα μείωση της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα σημειώθηκε τον Νοέμβριο, σε συνέχεια της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Νοεμβρίου, η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA διαμορφώθηκε στα 19,85 δισ. ευρώ έναντι 22,75 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου και 43,66 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο ELA είχε ανέλθει στα 68,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Σε ό,τι αφορά την άντληση ρευστότητας από τη βασική γραμμή χρηματοδότησης της ΕΚΤ, αυτή διαμορφώθηκε στα 13,03 δισ. ευρώ έναντι 14,6 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.