Το αεροδρόμιο Βελιγραδίου διεκδικεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την GMR

Το αεροδρόμιο Βελιγραδίου διεκδικεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την GMR

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραχώρηση εκμετάλλευσης του διεθνούς αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» διεκδικεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τον ινδικό όμιλο GMR, με τον οποίο έχει αναλάβει και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα σχήματα, με αντικείμενο την ανάληψη της κατασκευής (αφορά κυρίως σε έργα εκσυγχρονισμού) και λειτουργίας του αεροδρομίου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συστήσει τρεις επιμέρους εταιρείες σε συνεργασία με την GMR, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, μία εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή (με πλειοψηφική συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), μία τη διαχείριση και λειτουργία του αερολιμένα και ακόμα μία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων/καταστημάτων εντός του αεροδρομίου.

Στις δύο τελευταίες η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μικρότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη εταιρεία που θα έχει το κατασκευαστικό αντικείμενο.

Προς το παρόν πάντως, το σερβικό Δημόσιο δεν έχει κάνει γνωστές τις εταιρείες που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές, ούτε είναι σαφές το σχετικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας Αννας Μπρνάμπιτς, η σερβική κυβέρνηση ανέμενε την υποβολή πέντε προσφορών (τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα και μία εταιρεία), ενώ η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Μεταξύ των ομίλων που αναμένονταν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, περιλαμβάνονται η Vinci Airports, η κοινοπραξία των εταιρειών France’s Meridiam Eastern Europe Investments, Switzerland’s Zurich Airport AG και France’s Eiffage, η κοινοπραξία των Incheon International Airport Corporation (Ν. Κορέα), Yatirimlar ve isletme (Τουρκία) και VTB Capital Infrastructure (Ρωσία) και η κοινοπραξία των κινεζικών ομίλων Hainan Air Travel Service, HNA και China National Aero Technology.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή