Στα 241 ευρώ οι δαπάνες για δώρα φέτος

Στα 241 ευρώ οι δαπάνες για δώρα φέτος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 241 ευρώ αναμένεται να δαπανήσουν οι Ελληνες καταναλωτές για την αγορά δώρων τα φετινά Χριστούγεννα, ποσό χαμηλότερο κατά 100 ευρώ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακόμη όμως και αυτό το χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες ποσό θα το ξοδέψουν με αρκετό άγχος και πίεση, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών φοβούνται μήπως υπερβεί αυτό το όριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα «Christmas Shopping Inconveniences», που πραγματοποίησαν η PayPal και η Kantar Millward Brown σε 10 χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων στην Ελλάδα, παρατηρείται το τέταρτο χαμηλότερο ποσό δαπάνης για δώρα τα Χριστούγεννα.

Η μικρότερη προϋπολογιζόμενη δαπάνη καταγράφεται στην Πολωνία (168 ευρώ) και ακολουθεί η Ρωσία (187 ευρώ) και στη συνέχεια η Ουγγαρία (217 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία (589 ευρώ), η Ισπανία (517 ευρώ) και η Γαλλία (516 ευρώ).

Δύο στους δέκα Ελληνες αντιμετωπίζουν με άγχος την αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%), ενώ η αναζήτηση των δώρων είναι μια συγκεκριμένη πηγή ενόχλησης για το 68%. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους ερωτηθέντες Ευρωπαίους, όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 57%. Ποιοι είναι οι λόγοι της ανησυχίας και της ενόχλησης; Το 47% ανησυχεί για την εύρεση του πλέον κατάλληλου δώρου και το 51% αγοράζει δώρα από μικρούς εμπόρους, καθώς συχνά διαθέτουν ασυνήθιστα και ξεχωριστά είδη.

Ο φόβος της όποιας σπατάλης και ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά απασχολεί το 75% των Ελλήνων, ενώ το 61% φοβάται μήπως υπερβεί τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του. Μόλις το 27% παραδέχτηκε ότι δεν ανησυχεί για τα χρήματα και τα αντίστοιχα έξοδα. Το 58% κάνει χρήση πιστωτικών καρτών και το 24% χρησιμοποιεί PayPal, ένα σημαντικό ποσοστό που δεν διαφέρει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Λύση, πάντως, στα παραπάνω ζητήματα δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο με το 60% των καταναλωτών στην Ελλάδα να δηλώνει ότι η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων μέσω Διαδικτύου κάνει την αναζήτησή τους πιο διασκεδαστική και λιγότερο δαπανηρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή