Περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου τοποθετούν το κλείσιμο της συμφωνίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ οι εμπλεκόμενοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Θα ακολουθήσουν η διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), που μπορεί να διαρκέσει από έναν έως και έξι μήνες, και αμέσως μετά η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα και με βάση το καλό σενάριο, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Μέχρι τότε, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι θα έχει εισπραχθεί και το τίμημα για το Δημόσιο, που διαθέτει προς πώληση ποσοστό 31%, και τα ΕΛΠΕ, τα οποία διαθέτουν το σύνολο του 35% που κατέχουν στην εταιρεία.
Το τίμημα θα καθορίσει και την πορεία της ιδιωτικοποίησης, αφού τόσο το Δημόσιο, διά του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όσο και τα ΕΛΠΕ, διά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη, έχουν θέσει ως «κατώφλι» τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι δεν θα αποδεχθούν εύκολα χαμηλότερο τίμημα. Οι συνθήκες, εξάλλου, για τον ΔΕΣΦΑ είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με την περίοδο του 2013, που χαρακτηρίστηκε από κατακόρυφη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Εχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια υψηλής κερδοφορίας για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και σημαντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, δεδομένα που μπορούν να προσελκύσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar. Το 2017 αναμένεται να κλείσει για τον ΔΕΣΦΑ με κέρδη άνω των 90 εκατ. ευρώ έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το 2016. Η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει φέτος στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι πρόβλεψης για 3,5 δισ. κ.μ. και 50% πάνω από το 2015. Στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά στην αποτίμηση της εταιρείας συνέβαλε και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ανακτήσει σε ορίζοντα 14 ετών με βάση την τροποποιημένη σχετική απόφαση της αρμόδιας αρχής.
Οι υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή η κοινοπραξία των Snam – Fluxys – Εnagas – Gasunie και η ισπανική Reganosa έχουν, όπως είναι ήδη γνωστό, υποβάλει αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έληγε στις 22 Δεκεμβρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε άτυπη παράταση ενός μήνα, προκειμένου οι προσφορές να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, αφού η κατάθεση των προσφορών αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Οι επενδυτές έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και καταρτίζουν αυτή την περίοδο τις προσφορές τους, συναρτώντας το τίμημα με σχόλια επί της σύμβασης μετόχων και της σύμβασης αγοράς – πώλησης, αλλά και άλλες προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, τη διασφάλιση ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.
Ο ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, έκλεισε φέτος 10 χρόνια ζωής, τα οποία και γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, εκπροσώπων ευρωπαϊκών ενεργειακών φορέων και στελεχών αντίστοιχων Διαχειριστών γειτονικών χωρών.