Συμφωνία για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στις ΗΠΑ

Συμφωνία για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στις ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να διπλασιασθούν οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ σε ορίζοντα πενταετίας υπεγράφη χθες ανάμεσα στο Τμήμα TradeUSA του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τη Specialty Food Association (SFA) συμφωνία συνεργασίας. Βασικό αντικείμενο της τριετούς αποκλειστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η εκπαίδευση των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και η εμπορική διασύνδεση με αμερικανικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων.

Ειδικότερα, η συνεργασία θα βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:

• Εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει σεμινάρια για την αγορά των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για διαδικτυακά σεμινάρια), διάθεση στις ελληνικές επιχειρήσεις των ετήσιων αναφορών της SFA «The State of the Specialty Food industry» και «Today’s Specialty Food consumer» και έκδοση του νέου πιστοποιητικού «SFA Qualified» έπειτα από σχετικές εξετάσεις.

• Εμπορική διασύνδεση μέσω της διοργάνωσης στοχευμένων αποστολών στις ΗΠΑ και επισκέψεις Αμερικανών αγοραστών σε ελληνικές παραγωγικές μονάδες.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις δύο γνωστές εκθέσεις τροφίμων των ΗΠΑ (Winter Fancy Food στο Σαν Φρανσίσκο και Summer Fancy Food στη Νέα Υόρκη), οι οποίες διοργανώνονται από την SFA.

«Παρατηρούνται δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών. Θεωρώ ότι υπάρχει απίστευτη ευκαιρία για τα ελληνικά τρόφιμα λόγω της στροφής στη μεσογειακή διατροφή», υποστήριξε χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης ο πρόεδρος της SFA Φιλ Καφαράκης. Σημειώνεται ότι το 2016, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης, η αξία των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ ανήλθε σε 314,79 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9,59% σε σύγκριση με το 2015. Μάλιστα, η αύξηση αυτή καταγράφηκε σε μια χρονιά όπου συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές (αξίας 1,23 δισ. δολαρίων) υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2015 κατά 10,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός καταναλωτής δαπανά ετησίως 2.800 δολάρια για premium τρόφιμα, προϊόντα υψηλής ποιότητας, γεύσης και διατροφικής αξίας, χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν πολλά προϊόντα από την Ελλάδα. Σήμερα, οι συνολικές πωλήσεις της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ανέρχονται σε 2,06 τρισ. δολάρια εκ των οποίων το 1,06 τρισ. δολάρια ανήκει σε πωλήσεις λιανικής, ενώ ο υπόλοιπος τζίρος ανήκει στον τομέα Food Service (εστιατόρια, ξενοδοχεία). Ταυτόχρονα, η αγορά εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ύψους 4,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή