Στα 200 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην ΕΥΔΑΠ

Στα 200 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί στην ΕΥΔΑΠ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη ιδιωτών προς την ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία έχει «βάλει στο στόχαστρο» περίπου 700 από τους οφειλέτες, που χρωστούν περισσότερα από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμά ότι ένα μέρος των οφειλών δύσκολα θα εισπραχθεί. Ακόμα 25 εκατ. ευρώ χρωστούν δήμοι, με «πρωταθλητή» τον Δήμο Μεγαρέων.

Οπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, περίπου 10.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο. «Κανένας που έχει οικονομική αδυναμία δεν θα μείνει χωρίς νερό, αρκεί να μας ενημερώσει και να μπορεί να αποδείξει την κατάστασή του», ανέφερε. Πάντως η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι δύσκολα θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών από πολίτες, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν βρίσκονται πλέον στην Αττική ή αδυνατούν να πληρώσουν. Σημαντικά παραμένουν τα χρέη των δήμων, με τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα να έχουν τις υψηλότερες οφειλές. Για αυτούς τους δύο δήμους έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση του δικτύου (σήμερα ανήκει σε ΔΕΥΑ) στην ΕΥΔΑΠ και αναζητείται με το υπουργείο Εσωτερικών η «φόρμουλα» για την αντιμετώπιση των οφειλών.

Οσον αφορά την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στην Αττική, ο κ. Μπενίσης εκτίμησε ότι δύο από τα βασικά έργα θα δρομολογηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον μεγάλο βιολογικό καθαρισμό Σπάτων-Ραφήνας (προϋπ. 250 εκατ. ευρώ) και στις αρχές του έτους η ΕΥΔΑΠ θα στηρίξει στις Βρυξέλλες την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Η δημοπράτηση του έργου μπορεί να γίνει τον Μάρτιο με σκοπό, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, σε ένα έτος να έχουμε ανάδοχο», ανέφερε ο κ. Μπενίσης. Αντίθετα, στον βιολογικό του Μαραθώνα ανέκυψε ζήτημα με τις κοινοτικές υπηρεσίες, που ζητούν επιπλέον στοιχεία για τη χωροθέτηση του έργου (προϋπ. 200 εκατ. ευρώ). Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μπενίση, είναι το υψόμετρο στο οποίο θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση (850 μ.), που είναι ασυνήθιστο για έργα του είδους, καθώς απαιτείται σημαντική ενέργεια για την άντληση των λυμάτων στο σημείο που θα καθαριστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή