Vodafone και Wind υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta

Vodafone και Wind υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο ενδιαφερόμενες φαίνεται ότι συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης της Cyta Hellas. Πρόκειται για τις εταιρείες Vodafone και Wind, για τις οποίες ήδη έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη ενδιαφερόμενη, η κινεζική PCCW, δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό και δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Cyta πιθανόν να έρθουν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης στη Λευκωσία. Ολα δείχνουν ότι η διεκδίκηση της εταιρείας θα γίνει από τις δύο ανταγωνίστριές της στην Ελλάδα, οι οποίες είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται, δεδομένου ότι η Cyta Hellas, από το 2007 που συστάθηκε μέχρι τώρα, έχει απορροφήσει κεφάλαια ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ, δεν υπήρξε ποτέ κερδοφόρος και διαθέτει πολύ χαμηλό μερίδιο αγοράς.

Φαβορί για την απόκτησή της είναι αναμφίβολα η Wind. H τελευταία διαθέτει την κατάλληλη δομή για να υλοποιήσει μια συμφωνία ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εταιρεία χθες ανακοίνωσε την επέκταση του ομολογιακού της δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ –που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2016– κατά 106,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να διαφοροποιούνται οι όροι της έκδοσης των νέων ομολογιών. Τα νέα κεφάλαια, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από τη Wind, πρόκειται να διατεθούν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, αλλά και για πιθανές εξαγορές περιουσιακών στοιχείων.

Το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στα «αλμυρά» επίπεδα του 10%. Kαθώς όμως η τιμολόγησή του έγινε σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή (112,25), οι όροι είναι καλύτεροι τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά, που το προσαρμοσμένο κόστος δανεισμού διαμορφώνεται σε 4,5%.

Η εταιρεία αρχικά επεδίωκε την έκδοση ομολογιών με στόχο την άντληση ποσού 75 εκατ. ευρώ. Η έκδοση όμως υπερκαλύφθηκε κλείνοντας στα 95 εκατ. ευρώ και, με βάση την τιμή διαπραγμάτευσης του υφιστάμενου ομόλογου της εταιρείας, η προσφορά έκλεισε με τιμή 112,25. Ετσι στα ταμεία του ομίλου μπήκαν συνολικά 106,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Wind χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «ψήφο εμπιστοσύνης» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην εταιρεία, αλλά και στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. «H υγιής χρηματοοικονομική εικόνα της Wind, που διανύει το δεύτερο έτος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, καθώς και η επικείμενη είσοδός της στην αγορά της παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου, προσείλκυσαν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί το βιβλίο προσφορών», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης. Η επιτυχημένη άντληση των νέων κεφαλαίων, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση, επισφραγίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της Wind Hellas και της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, σε συνέχεια της επιτυχούς πρώτης έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016.

Η αγορά συνέδεσε αμέσως τη νέα έκδοση ομολογιών της Wind με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η εταιρεία είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε μια συναλλαγή η οποία θα περιλάβει και την καταβολή μετρητών, σε αντίθεση με ό,τι συζητούνταν μέχρι πρόσφατα περί ανταλλαγής μετοχών ή μεγάλου μέρους της συναλλαγής μέσω μετοχών. Ζητούμενο ωστόσο είναι η τύχη των δανείων της Cyta Hellas, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι δάνεια της μητρικής προς τη θυγατρική εταιρεία. Συνολικά στη Cyta Hellas έχουν τοποθετηθεί περίπου 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατ. ευρώ έχει τοποθετήσει η μητρική Cyta και τα υπόλοιπα η Τράπεζα Κύπρου με τη μορφή δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή