Τι έδειξε η έρευνα για τη «Μινέρβα»

Τι έδειξε η έρευνα για τη «Μινέρβα»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθορισμός τιμών μεταπώλησης, γεωγραφική κατανομή των αγορών ανάμεσα στους διανομείς, καθώς και ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών είναι οι βασικές παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συμφωνίες συνεργασίας της γνωστής βιομηχανίας «Μινέρβα» με το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο για τα προϊόντα μαργαρίνης και βουτύρου.

Πάντως, πληροφορίες της «Κ» από ασφαλείς πηγές κάνουν λόγο για συμβάσεις όχι των τελευταίων ετών, αλλά αρκετά παλιές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ολομέλεια θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει τη σχετική εισήγηση στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Οπως επισημαίνεται στο βασικό τμήμα της εισήγησης, από την έρευνα της υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι η εταιρεία “Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων” προέβη σε κάθετους περιορισμούς του ανταγωνισμού στο δίκτυο διανομής χονδρικής και ειδικότερα σε καθορισμό τιμών μεταπώλησης και γεωγραφική κατανομή ή κατανομή κατά πελατεία, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 1 ν. 3959/2011 και 101 παρ. 1 ΣΛΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω παραβάσεις εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σειρά βασικών κατηγοριών προϊόντων που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες εισηγήσεις σχετικά με βασικά είδη διατροφής, ενώ σε εξέλιξη φέρεται να βρίσκεται και άλλη έρευνα που αφορά την κατηγορία των μαργαρινών.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το πρώτο δίμηνο του 2018 περιλαμβάνει ακόμη την εξέταση καταγγελιών για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά μεταφορικών εταιρειών εις βάρος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, καθώς και παραβάσεις σωματείων ηλεκτρολόγων σχετικά με πρακτικές εναρμονισμένων τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή