Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση Cosmote στην ΕΕΤΤ

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση Cosmote στην ΕΕΤΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επόμενη διοίκηση της ΕΕΤΤ παραπέμπεται η υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone κατά της Cosmote, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μια εκκρεμότητα ετών, την οποία η διοίκηση του ΟΤΕ έχει χαρακτηρίσει ομηρία. Παρά την προσπάθεια ορισμένων μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να κλείσει η υπόθεση, αυτό δεν στάθηκε ικανό λόγω της στάσης του προέδρου της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη.

Ο τελευταίος με την ψήφο του αντιτάχθηκε στην πρόθεση και των οκτώ μελών της επιτροπής, να ληφθεί απόφαση επί του θέματος που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Ετσι, το θέμα επιβολής κυρώσεων στην Cosmote, με τη βαριά κατηγορία της παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού, παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΕΤΤ, παρά το γεγονός ότι διήρκεσε δύο ημέρες (περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή), είχε μεταξύ των 101 προς συζήτηση θεμάτων και την καταγγελία της Vodafone για τις πρακτικές της Cosmote στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Η καταγγελία αυτή έγινε αρχές του 2012, αλλά οι πρόεδροι που μεσολάβησαν, άφηναν τον χειρισμό της για τον διάδοχό τους… Για τον λόγο αυτό, πρόσφατα ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε καταφερθεί με σκληρά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον ΟΤΕ «όμηρο» των ανταγωνιστών του και της ΕΕΤΤ.

Η ακρόαση που διεξήχθη έδειξε ότι η υπόθεση δεν αφορά παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από την πλευρά του ΟΤΕ. Αφορά παραβίαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, η οποία σαφώς επισείει μικρότερο πρόστιμο.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ακροάσεων της ΕΕΤΤ αποφάνθηκε ότι την ίδια παραβίαση έκαναν και οι εταιρείες Vodafone και Wind. Eτσι, καθώς ο ΟΤΕ μάλλον «έπεφτε στα μαλακά», και παρά το γεγονός ότι οχλήθηκε πολλές φορές, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Τσαμάκης καθυστέρησε τη λήψη απόφασης. Τελικά έφερε το θέμα μόνον προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής. Η τελευταία από προχθές βρίσκεται στον αέρα, δεδομένου ότι έχει λήξει η θητεία των μελών της. Και παρόλο που αυτά δεν έχουν αντικατασταθεί, θεωρείται απίθανο να υπάρξει νέα συνεδρίαση, υπό την παρούσα σύνθεση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕΤΤ, για να μετατραπεί ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης από «προς συζήτηση» σε «προς απόφαση», έπρεπε να ψηφίσουν θετικά και τα εννέα μέλη της επιτροπής. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, οκτώ μέλη ψήφισαν θετικά αλλά υπήρξε η αρνητική ψήφος του προέδρου της Αρχής.

Πάντως, το πόρισμα που κατέθεσε η Επιτροπή Ακροάσεων της ΕΕΤΤ προτείνει την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ και έχει πλέον κατατεθεί στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο της ΕΕΤΤ. Ο ΟΤΕ θεωρεί πως αυτό είναι ένα ισχυρό νομικό όπλο, στην περίπτωση που το νέο διοικητικό συμβούλιο επιχειρήσει να μεταβάλει προς το χειρότερο για τον ίδιο τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή