Σε αναζήτηση χρηματοδότησης η Energean Oil για τα κοιτάσματα

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης η Energean Oil για τα κοιτάσματα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ και η διερεύνηση των παραχωρήσεων στην Ελλάδα αποτελούν τις προτεραιότητες της Energean Oil για το 2018. Στο πλαίσιο αυτό και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των στρατηγικών της στόχων, η εταιρεία προχώρησε σε διοικητική αναδιάρθρωση. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα αναλαμβάνει από 1/1/2018 ο Δημήτρης Γόντικας, ενώ ο Μαθιός Ρήγας παραμένει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean.

H εταιρεία, που ανέλαβε τη διαχείριση του Πρίνου το 2007 με παραγωγή 2 εκατ. βαρελιών, κλείνει φέτος 10 χρόνια δραστηριότητας έχοντας ανεβάσει την παραγωγή του κοιτάσματος στα 60 εκατ. βαρέλια, ενώ παράλληλα έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε ακόμη τρεις αγορές και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και το Μαυροβούνιο.

Τα πιστοποιημένα αποθέματα του Πρίνου ανέρχονται σήμερα σε 40 εκατ. βαρέλια και τα δυνητικά σε 20 εκατ. βαρέλια. Στην παραχώρηση του Πρίνου σχεδιάζονται για το 2018 δύο γεωτρήσεις τόσο στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου όσο και στο κοίτασμα Εψιλον.

Στο Κατάκολο εκπονείται αυτή την περίοδο η νέα περιβαλλοντική μελέτη (τέταρτη κατά σειρά) με στόχο να πραγματοποιηθεί γεώτρηση μέχρι τον χειμώνα του 2019. Το πρόγραμμα στην παραχώρηση του κοιτάσματος των Ιωαννίνων, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την ισπανική Repsol η οποία εξαγόρασε το 60% της παραχώρησης, προχωρεί, με την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει τις γραμμές για την πραγματοποίηση των σεισμικών δεδομένων. Κύκλοι της εταιρείας μεταφέρουν πάντως την έντονη ανησυχία τους για το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή, υποκινούμενο μάλιστα από παράγοντες που έχουν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της επένδυσης της Εldorado Gold στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Η διοίκηση της Εnergean πάντως αναμένεται να ενισχύσει την καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων κάποιων κοινοτήτων της περιοχής, μεταφέροντας το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πολύχρονης δραστηριότητάς της στον Πρίνο. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, κύκλοι της Energean χαρακτηρίζουν θετική την είσοδο μεγάλων εταιρειών όπως η Repsol, η Total και η ExxonMobil, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ και τη μεταξύ τους αντιπαράθεση για τη διεκδίκηση της περιοχής Αρτας – Πρέβεζας, τα σχόλια που μεταφέρουν δείχνουν διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης και αποκατάστασης των σχέσεων.

Κύκλοι της εταιρείας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις από πλευράς του Δημοσίου στη διαδικασία ανάπτυξης των εγχώριων υδρογονανθράκων, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να καταλάβουν γιατί δεν έχουν προωθηθεί ακόμη στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για τις τρεις χερσαίες περιοχές, όπως και για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Ιονίου (EΛΠΕ-Total-Edison), που οι συμβάσεις έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η διοίκηση της Energean είναι απολύτως ικανοποιημένη από την ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι διαδικασίες για τις παραχωρήσεις και τις άδειες στα κοιτάσματα «Καρίς» και «Τανίν» του Ισραήλ. Η εταιρεία, έχοντας διασφαλίσει συμβόλαια για ποσότητες που υπερκαλύπτουν τα 3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης εξετάζοντας όλα τα πρόσφορα μέσα στις αγορές για την ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης των κοιτασμάτων, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018. H εταιρεία προσβλέπει σε αποδόσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Ισραήλ. Στα σχέδια της Energean Oil είναι και η είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Energean έχει προκαλέσει με αίτησή της τον νέο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση υποθαλάσσιας περιοχής του Ιονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή