Σε Olympia Group και VNK Capital το 12,8% της Lamda Development

Σε Olympia Group και VNK Capital το 12,8% της Lamda Development

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ενώ νέοι επενδυτές εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, που ηγείται του σχήματος του παραχωρησιούχου. Ειδικότερα, η Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, και η VNK Capital της οικογενείας του φαρμακοβιομηχάνου Βασίλη Κάτσου εξαγόρασαν από κοινού (50-50) το 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development. Πωλητής ήταν το αμερικανικό κεφάλαιο PSO, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του private equity Blackstone, το οποίο και είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο από το καταστατικό του χρονικό όριο διακράτησης της εν λόγω συμμετοχής. Το τίμημα διαμορφώθηκε στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος των τίτλων της Lamda την Πέμπτη στα 6,48 ευρώ, δηλαδή με discount της τάξεως του 15%. Ητοι με 55,1 εκατομμύρια αγοράστηκαν μετοχές τρέχουσας αξίας 66,9 εκατομμυρίων. Η επένδυση των Π. Γερμανού και Β. Κάτσου (ο οποίος στις αρχές του 2016 πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο της Pharmathen στην BC Partners σε τίμημα που αποτίμησε τη φαρμακοβιομηχανία πλησίον των 500 εκατ. ευρώ) συμπίπτει με το «ξεκλείδωμα» της υπόθεσης του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη ολοκληρώθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης και σήμερα αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου και Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία των υπογραφών, να υποβληθεί προς έγκριση, όπως προβλέπεται, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που ουσιαστικά πολεοδομεί την περιοχή, δεν μεταβάλλει τα προτεινόμενα από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του επενδυτή ύψη των εμβληματικών κτιρίων, που παραμένουν έως και τα 200 μέτρα, ούτε θέτει άλλους όρους που να ανατρέπουν ουσιωδώς το επιχειρηματικό και πολεοδομικό σχέδιο του επενδυτή. Ταυτίζεται πρακτικά με τους σχεδιασμούς του επενδυτή, εξαιρουμένης της γνωστής κήρυξης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκτασης των 300 στρεμμάτων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ομως δεδομένης της όλης αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί και ειδικά μετά και τις σχετικές αποφάσεις και συστάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφασίσθηκε Δημόσιο και επενδυτής να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζητήματα που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και επενδυτή. Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνει μετά την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενέργεια που έχει ενταχθεί και στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Μνημονιακά προαπαιτούμενα, όμως, με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έχουν καταστεί και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες του Δημοσίου για το Ελληνικό. Μεταξύ των σοβαρότερων είναι και η προκήρυξη διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών για την αδειοδότηση καζίνο. Επίσης, το Δημόσιο οφείλει να εκκενώσει την έκταση από τους φορείς που την καταλαμβάνουν με δυσκολότερη αυτήν της μεταφοράς του μεγάλου αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές και βάσει του οποίου επιχειρείται να κλείσει η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση προβλέπει το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης και τη μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα έως τα μέσα του 2018. Ομως, για να γίνει αυτό, προαπαιτείται επιπλέον και σειρά υπουργικών αποφάσεων για τις οικοδομικές και άλλες εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή