Πράσινο φως για το εμπορικό κέντρο της BlackRock

Πράσινο φως για το εμπορικό κέντρο της BlackRock

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των προσεχών μηνών αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας και η εκκίνηση της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς της σχετικής έκτασης) του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου της BlackRock για την ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στη συμβολή των οδών Κηφισού και Ηρούς, στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος (εκεί όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια στεγαζόταν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη). Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης προχώρησε στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις χρήσεις γης και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις για μια σειρά οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή. Πλέον, η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει επιλεγεί ανάδοχος κατασκευαστής για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, η οποία αναμένεται να υιοθετήσει όλα τα σύγχρονα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του κτιρίου.

Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες έως ότου υπογραφεί το εν λόγω Π.Δ., το οποίο είχε λάβει τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2017. Βάσει της σχετικής εισήγησης, ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται σε 2,1, το μέγιστο ύψος των κτιρίων επί της λεωφόρου Κηφισού είναι 21 μέτρα, κατά μήκος όμως της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος πρέπει να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18 μέτρα, ενώ ως προς υπόλοιπους όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Βάσει των σχετικών όρων, το νέο εμπορικό κέντρο θα προσφέρει επιφάνεια ανωδομής έως 55.000 τ.μ., πλέον 1.750 υπόγειων θέσεων στάθμευσης.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές (υπουργείο κι επενδυτής) υπέγραψαν και ένα μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος, τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ζώνης πρασίνου 5,5 στρεμμάτων στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εντός αυτής, η Artume θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς. Παράλληλα, στο μνημόνιο προβλέπεται η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας στο ιστορικό κι εμπορικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου με διαμόρφωση κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή