Προς συμμαχία Reganosa-Transgaz για τον ΔΕΣΦΑ

Προς συμμαχία Reganosa-Transgaz για τον ΔΕΣΦΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεργασία με τη ρουμανική Transgaz προχωρεί η ισπανική Reganosa για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, λίγο πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Ο Διαχειριστής του ρουμανικού συστήματος φυσικού αερίου, που είχε προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTgaz, η οποία έμεινε εκτός «κούρσας» γιατί δεν πληρούσε τους όρους της προκήρυξης, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ «λόγω του στρατηγικού της ενδιαφέροντος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της. Η ρουμανική εταιρεία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την πρόταση της ισπανικής Reganosa για συνεργασία στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία θα συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 18 Ιανουαρίου. Η συνέλευση των μετόχων της εταιρείας θα δώσει το πράσινο φως ώστε οι δύο εταιρείες να αποσαφηνίσουν τους όρους της συνεργασίας τους και να καταθέσουν στη συνέχεια κοινή δεσμευτική προσφορά για τη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Ιον Στέριαν για τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Reganosa και την υπογραφή των σχετικών εγγράφων. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, η Transgaz ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τη Reganosa αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόκρισης της ισπανικής εταιρείας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή MoU στο οποίο αποτυπώνονται οι βασικές αρχές της μεταξύ τους συνεργασίας για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ.

Επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι η ισπανική εταιρεία, η οποία πληροί τους όρους της προκήρυξης, ενώ το νέο σχήμα που δημιουργείται είναι ανοικτό στη συμμετοχή και τρίτου εταίρου. Ο έτερος διεκδικητής του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie. Οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου, μετά την άτυπη παράταση της αρχικής προθεσμίας (22 Δεκεμβρίου 2017) που έδωσε κατόπιν σχετικού αιτήματος το ΤΑΙΠΕΔ. Οι επενδυτές έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και καταρτίζουν αυτή την περίοδο τις προσφορές τους συναρτώντας το τίμημα με σχόλια επί της σύμβασης μετόχων και της σύμβασης αγοράς – πώλησης, αλλά και άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα τη διασφάλιση ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου. Οι εμπλεκόμενοι με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τοποθετούν το κλείσιμο της συμφωνίας για την πώληση του 66% περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισής της από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), που μπορεί να διαρκέσει από έναν έως και έξι μήνες, και αμέσως μετά η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Κρίσιμη παράμετρος ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης είναι το ύψος του τιμήματος. Τόσο το Δημόσιο διά του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και τα ΕΛΠΕ, που διαθέτουν προς πώληση το 35% της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ, διά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη, έχουν θέσει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Στην πλευρά των μετόχων του ΔΕΣΦΑ είναι κοινή η εκτίμηση ότι οι συνθήκες στην παρούσα συγκυρία είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με την περίοδο του 2013 που χαρακτηρίστηκε από κάθετη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Εχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια υψηλής κερδοφορίας για τον ΔΕΣΦΑ αλλά και σημαντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, δεδομένα που μπορούν να προσελκύσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar. Η κατανάλωση φυσικού αερίου έκλεισε το 2017 στα 4,6 δισ. κ.μ. έναντι πρόβλεψης για 3,5 δισ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά στην αποτίμηση της εταιρείας συνέβαλε και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ανακτήσει σε ορίζοντα 14 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή