Κοντά σε εξαγορά ηλεκτρικής εταιρείας στην ΠΓΔΜ η ΔΕΗ

Κοντά σε εξαγορά ηλεκτρικής εταιρείας στην ΠΓΔΜ η ΔΕΗ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την εξαγορά εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ βρίσκεται η ΔΕΗ. Πρόκειται για τον όμιλο EDS ο οποίος ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσοβο. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ η εν λόγω εξαγορά που βρίσκεται στο τελικό στάδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδιασμού της, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στη Βαλκανική.

Ο όμιλος EDS είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗUPX) και διαθέτει άδειες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Είναι επίσης βασικός συμμετέχων στο απελευθερωμένο κομμάτι της ηλεκτρικής αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους. Η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας, όπου ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10 MW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησής της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της «η επιχειρηματική πρωτοβουλία συνιστά σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δραστηριότητάς της στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλκανική».

Οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ και EDS ξεκίνησαν προ τριμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία είναι κλεισμένη και απομένει η τυπική υπογραφή της. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την EDS θα αποτελέσει την πρώτη εξαγορά της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, αγορά στην οποία στοχεύει εδώ και 15 χρόνια χωρίς αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Το 2003 η ΔΕΗ διεκδίκησε μέσω διαγωνισμού τον λιγνιτικό σταθμό Bobov Dol στη Βουλγαρία, το 2007 τον σταθμό Νegotino στα Σκόπια σε συνεργασία με το αμερικανικό fund ContourGlobal και το 2009 από κοινού με την RVE διεκδίκησε την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Αλβανία.

Η διοίκηση του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη αξιολογώντας τα σχέδια αποεπένδυσης της ΔΕΗ και μείωσης των μεριδίων της στην εσωτερική αγορά έθεσε ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια της επιχείρησης και τη στροφή σε νέους τομείς δραστηριότητας αυτόνομα ή και σε συνεργασία με τρίτους. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και στην ίδρυση δύο θυγατρικών στην Αλβανία και στην Τουρκία. Ο σχεδιασμός αν και δύσκολος φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, στον βαθμό βέβαια που η συμφωνία επισημοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή