Δεύτερη ευκαιρία λόγω τουρισμού για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Δεύτερη ευκαιρία λόγω τουρισμού για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδανική διέξοδο σε σειρά φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κυρίως ασφαλιστικούς φορείς), αλλά και ιδιώτες, που είναι ιδιοκτήτες σημαντικών, πλην όμως αναξιοποίητων, ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας έχει προσφέρει η σταθερή άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες, ακόμα και η Εκκλησία της Ελλάδος, διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου που εν πολλοίς αφορά κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία χρήζουν σημαντικών επενδύσεων, προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν λειτουργικά. Ελλείψει κεφαλαίων και –μέχρι πρότινος– ενδιαφέροντος από την αγορά, οι κατά καιρούς διαγωνισμοί που προκηρύσσονταν για την ενοικίαση και την αξιοποίηση των κτιρίων αυτών έπεφταν στο κενό.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να διαφοροποιείται άρδην την τελευταία διετία, καθώς όλο και περισσότερα κτίρια έχουν αρχίσει να βρίσκουν νέους μισθωτές, που κατά κανόνα ενδιαφέρονται για τη μετατροπή των κτιρίων αυτών σε ξενοδοχεία. Μόνο στην οδό Μητροπόλεως καταγράφονται δύο σχετικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά το ακίνητο που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και το οποίο, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει μισθωθεί στον όμιλο Electra Hotels και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο (Electra Metropolis). Η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, στο κτίριο που στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλατεία Καπνικαρέας, ο όμιλος N. Δασκαλαντωνάκη ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel.

Ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός που «τρέχει» αυτήν την περίοδο αφορά το Σαρόγλειο Μέγαρο, ένα από τα λιγοστά μεγάλα κτίρια (άνω των 10.000 τ.μ.) που παραμένουν αναξιοποίητα στο κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο της οδού Σταδίου 65 ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (62%-38% αντιστοίχως), το οποίο έχει επιχειρήσει πολλάκις στο παρελθόν να εκμισθώσει, χωρίς επιτυχία. Πλέον, φαίνεται πως έχει προκύψει ενδιαφέρον από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, η οποία και βρίσκεται μεταξύ των συμμετεχόντων στον σχετικό διαγωνισμό. Το εν λόγω κτίριο δύναται να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσεως, όπως τη δημιουργία πολυκαταστήματος, ξενοδοχείου, πολυτελούς φοιτητικού ξενώνα και γραφεία εταιρειών, αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη.

Νέα ξενοδοχειακή μονάδα δρομολογείται και στο ακίνητο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Το ακίνητο αποκτήθηκε με σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης, από τον όμιλο Λάμψα, πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ (ΑΤΠΠΕΑΤΕ). Πρόθεση του ομίλου είναι η επαναλειτουργία του κτιρίου ως ξενοδοχείου, επαναφέροντας στην αγορά της Αθήνας την επωνυμία του King’s Palace, με την οποία είχε πρωτολειτουργήσει το ακίνητο, όταν εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1950 και προτού μετατραπεί σε κτίριο γραφείων του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας.

Eνα ακόμα κτίριο του ΜΤΣ, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής, αναμένεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Οπως έγινε γνωστό τον περασμένο Οκτώβριο, η Intrakat υπέγραψε σύμβαση εκμίσθωσης για τα επόμενα 20 χρόνια, με το μηνιαίο τίμημα να διαμορφώνεται σε 40.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της μίσθωσης για άλλα 20 χρόνια. Στόχος της Intrakat είναι η δημιουργία boutique ξενοδοχείου 45 δωματίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή