Η ΤτΕ αναμένει τον πλήρη φάκελο της Exin για Εθνική Ασφαλιστική

Η ΤτΕ αναμένει τον πλήρη φάκελο της Exin για Εθνική Ασφαλιστική

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της υποβολής του τελικού φακέλου, που θα περιλαμβάνει και τη σύνθεση του μετοχικού σχήματος, τελεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή για την υπόθεση μεταβίβασης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το μετοχικό σχήμα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει και την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καταβάλλοντας τίμημα 718,3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς στη σύνθεσή του φέρονται να εμπλέκονται ηχηρά ονόματα, μεταξύ των οποίων η Pimco, η Berkshire Hathaway, αλλά και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε ανακοίνωσή του χθες το Exin Group υποστηρίζει ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής» και στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, «ένας επικαιροποιημένος φάκελος κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα». Πηγές από την ΤτΕ σημειώνουν ότι το Exin Group έχει υποβάλει «ορισμένα στοιχεία και όχι πλήρη φάκελο». Οπως εξηγούν, μεταξύ των στοιχείων αυτών δεν περιλαμβάνεται η μετοχική σύνθεση, την οποία, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει, θα υποβάλουν στα τέλη Ιανουαρίου. Τόσο η μετοχική σύνθεση όσο και το business plan, που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, είναι καθοριστικά στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθούν από την εποπτική αρχή, η οποία θα πρέπει εντός δύο μηνών από την υποβολή να δώσει και την αναγκαία έγκριση.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Exin Group σημειώνεται πάντως ότι «οι κύριοι εταίροι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν έχουν ζητήσει τη στήριξη οργανισμών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αναφερόμενοι στην πιθανή συμμετοχή και άλλων επενδυτών, σημειώνουν στην ίδια ανακοίνωση ότι, μετά την υποβολή του επικαιροποιημένου φακέλου, «προέκυψαν άρθρα που κάνουν εικασίες και περιέχουν φήμες σχετικά με διάφορους οργανισμούς που συμμετέχουν στην εξαγορά. Οι φήμες και οι εικασίες δεν θα σχολιαστούν», καταλήγει η Exin.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου και, έξι μήνες μετά, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν έχει οριστικοποιηθεί το μετοχικό σχήμα, το οποίο αρχικώς απετελείτο από τους κ. Τζον Κάλαμο, Τζον Κουδούνη, Παύλο Κανελλόπουλο και Ματ Φέρφιλντ.

Μέχρι στιγμής, κανείς εκ των φημολογούμενων συνεπενδυτών, δηλαδή η Pimco και η Bekshire, τα ονόματα των οποίων δημοσίευσε η «Κ», δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Ωστόσο εκπρόσωπος της Pimco, σύμφωνα με δημοσίευση στην ιστοσελίδα «euro2day», σημειώνει ότι η εταιρεία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη (σε αυτό το στάδιο) τη συμμετοχή της στο σχήμα χρηματοδότησης υπό το Exin Group. Σε ερώτηση της «Κ» προς την EBRD, η τράπεζα απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο». Σημειώνεται ότι τυχόν συμμετοχή της EBRD, η οποία λειτουργεί ως επενδυτής με ιδιαίτερη βαρύτητα (anchor investor), αποτελεί σήμα και σε άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν σε μια επένδυση.

Από την πλευρά του ομίλου της ΕΤΕ, πηγές κοντά στη διοίκηση αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις και δηλώνουν αισιόδοξες για την έκβαση της πώλησης. Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, η μεταβίβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις του ομίλου ΕΤΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από την DG Comp και η έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας θεωρείται καθοριστική ενόψει των stress testς των τραπεζών, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή