Τον Φεβρουάριο η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης για τη ΣΕΚΑΠ

Τον Φεβρουάριο η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης για τη ΣΕΚΑΠ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον επόμενο μήνα μετατίθεται η απόφαση για τη ΣΕΚΑΠ. Χθες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής δεν εξέδωσε καμία απόφαση, όπου συζητήθηκε το αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων εις βάρος της ΣΕΚΑΠ. Οι δικηγόροι της ΣΕΚΑΠ ζήτησαν για ακόμη μία φορά την παύση όλων των μέτρων εις βάρος της, υποστηρίζοντας ότι η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή και την εξασφάλιση 170 θέσεων εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (έχει φτάσει στα 44 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις) για την υπόθεση του 2009, χρόνια πριν εξαγοραστεί από την Donskoy Tabak.

Η εταιρεία εκτιμά πως αν η αίτησή της γίνει δεκτή τον Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά, διαφορετικά η καπνοβιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας. Πάντως, για το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την έκδοση της απόφασης, τα προϊόντα θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο δεν θα είναι απαιτητό. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείρηση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με φωτογραφική διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή.

Η ΣΕΚΑΠ πριν υποστεί τις τελωνειακές απαγορεύσεις παρήγε και έστελνε στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak και το πιο γνωστό σήμα της, το Cooper.

Εξήγε επίσης τσιγάρα σε Τουρκμενιστάν, Πορτογαλία, Κόσοβο, Λιβύη, Ν. Κορέα και Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα, με το μερίδιό τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων να είναι 59,5%. Σύμφωνα με στελέχη της ΣΕΚΑΠ, την τριετία 2013-2015 η καπνοβιομηχανία έχει συνολικά πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2013 έναντι 5 εκατ. από τη ρωσική εταιρεία Donskoy, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθαν στα 35 εκατ., συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή