Η ΕΒΖ θα καταβάλει μέρος των οφειλόμενων 10,2 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς

Η ΕΒΖ θα καταβάλει μέρος των οφειλόμενων 10,2 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξεύρεση επενδυτή για τις θυγατρικές της Σερβίας είναι η τελευταία και οριστική λύση για να διασωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, με τις οικονομικές αντοχές της εισηγμένης να διαρκούν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ ενεκρίθη η απόφαση να μεταφερθεί στην πιστώτρια τράπεζα ποσό 4 εκατ. ευρώ από παλαιότερα μερίσματα των θυγατρικών της Σερβίας, ώστε να μειωθεί ισόποσα ο υφιστάμενος δανεισμός της ζαχαροβιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κρίθηκε πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκταμιευθεί νέα χρηματοδότηση και να καλυφθεί μέρος των οφειλόμενων 10,2 εκατ. ευρώ για τα τεύτλα της σοδειάς του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα της χρήσης του 2012 ήταν 10 εκατ. ευρώ, αλλά η τότε διοίκηση το είχε αφήσει στις θυγατρικές, καθώς η μητρική είχε οφειλές έναντι των θυγατρικών της στη Σερβία. Σημειώνεται ότι από τη χρήση του 2013 και ύστερα, τα μερίσματα των θυγατρικών στη Σερβία –οι οποίες σε αντίθεση με τη μητρική εμφανίζουν κερδοφόρες χρήσεις– είναι ενεχυριασμένα στην Τράπεζα Πειραιώς. Για το υπόλοιπο των 6,2 εκατ. θα επιδιωχθεί η πώληση ζάχαρης από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, προς μεγάλους πελάτες της ζαχαροβιομηχανίας, ώστε να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ποσό για την εξόφληση. Μάλιστα το πράσινο φως για την πρόωρη εκποίηση ζάχαρης, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε στη συνεδρίαση του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, που έγινε στην Αθήνα.

Οι τευτλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, γιατί εκτός από τις υφιστάμενες οφειλές δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να σπείρουν για τη νέα σοδειά, αφού κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί –δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας– για την απορρόφηση της παραγωγής στο τέλος του 2018. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, υποσχέθηκε ότι τα 72 ευρώ ανά στρέμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα της περσινής καλλιεργητικής περιόδου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών προς το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 η διοίκηση της ΕΒΖ θα ανακοινώσει στους εργαζομένους τη μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του ομίλου. Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ., το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. και 23 εκατ. το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε, και από -51,3 εκατ. το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ., με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. το 2015 σε 119 εκατ. το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή