«Φειδάς»: εν αναμονή της απόφασης για την αναδιάρθρωση

«Φειδάς»: εν αναμονή της απόφασης για την αναδιάρθρωση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επί της συμφωνίας εξυγίανσης με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, που έχει καταθέσει η υποδηματοποιία Φειδάς. Η συμφωνία υπεγράφη το καλοκαίρι και η αίτηση συζητήθηκε το φθινόπωρο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την εγγραφή προσημείωσης από τις τράπεζες επί ακινήτου της βασικής μετόχου κ. Μίνας Φειδά επί του οποίου όμως πρόλαβε και ενέγραψε πρώτη προσημείωση το ελληνικό Δημόσιο το καλοκαίρι, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, για οφειλές φόρων. Αν και η εν λόγω εξέλιξη πιθανολογείται πως μπορεί να εγείρει ζήτημα υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα, οι οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης εκτιμούν πως αποτελεί αντιμετωπίσιμο ζήτημα εφόσον οι τράπεζες δεχτούν να εγγράψουν δεύτερη και όχι πρώτη προσημείωση ή υποβληθεί και γίνει δεκτή αίτηση άρσης της υποθήκης.

Υπενθυμίζεται πως οι συμβαλλόμενοι πιστωτές είχαν συμφωνήσει στη χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ., ενώ το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μακροπρόθεσμη αποπληρωμή του συνόλου των τραπεζικών δανείων της τάξης των 22 εκατ. όπως και όλων των απαιτήσεων των συναινούντων πιστωτών και βέβαια των εργαζομένων. Το σύνολο των υποχρεώσεων της «Φειδάς» είναι 30 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία η εταιρεία πραγματοποίησε το 2016 πωλήσεις 9 εκατ., ενώ τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) ήταν 500.000 ευρώ. Η υποδηματοποιία κατά τη διοίκησή της δουλεύει ήδη πάνω από το νεκρό σημείο μεταξύ κέρδους και ζημίας σε λειτουργικό επίπεδο και παράγει περί τις 400 χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια, ενώ η δυναμικότητα παραγωγής της είναι στα επίπεδα των 2 εκατ. ζευγαριών.

Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος ανά ζευγάρι από τα 24 ευρώ περίπου κοντά στα 20 ή και χαμηλότερα μέσω της μείωσης του κόστους προμηθειών πρώτων υλών, κάτι το οποίο είναι εφικτό εφόσον χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Με ένα τέτοιο κόστος η «Φειδάς» που είναι γνωστή στην Ελλάδα με την εμπορική επωνυμία boxer θα είναι σε θέση να αναλάβει σημαντικές υπεργολαβίες από ξένες εμπορικές εταιρείες και να ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές της. Παράλληλα, με νέα προϊόντα, σύγχρονο σχεδιασμό και κυρίως καλύτερο marketing και στόχευση ευελπιστεί να τονώσει τις πωλήσεις της και στην εγχώρια αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή