Κρίσιμο 10ήμερο για την Εθνική Ασφαλιστική

Κρίσιμο 10ήμερο για την Εθνική Ασφαλιστική

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία δέκα ημερών έχει το Exin Financial Group προκειμένου να υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τον πλήρη φάκελο για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα απαντά μεταξύ άλλων στο κρίσιμο θέμα της μετοχικής σύνθεσης του σχήματος των αγοραστών.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και οι προθεσμίες είναι στενές, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τον βασικότερο νέο εταίρο του Exin Group, την Pimco, για τη συμμετοχή του στην επένδυση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και στο πλαίσιο αυτών η Pimco πραγματοποιεί due diligence στην εταιρεία, αφού στόχος είναι η απευθείας επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική. Εκ παραλλήλου διεξάγονται και οι συζητήσεις με άλλα επενδυτικά funds, μεταξύ των οποίων η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκρίνονται για τη συμμετοχή τους, χωρίς ωστόσο οι επιλογές να εξαντλούνται στη συμμετοχή των δύο παραπάνω επενδυτών. Πηγές από το Exin Group εκτιμούν ότι οι προσπάθειες διεύρυνσης του μετοχικού σχήματος θα έχουν αίσια έκβαση.

Με βάση πάντως τις εξελίξεις, το μετοχικό σχήμα, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αποτέλεσε και τη βασική αιτία της καθυστέρησης μέχρι σήμερα. Η πιθανή είσοδος στην επένδυση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, όπως είναι η Pimco, ή ακόμη και η Berkshire Hathaway, δίνει στην υπόθεση της εξαγοράς νέα δυναμική, αλλά σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι έξι και πλέον μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας η μετοχική σύνθεση, που στην αρχική της εκδοχή αποτελείτο από τους κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης, Παύλο Κανελλόπουλο και Ματ Φέρφιλντ, παραμένει ζητούμενο.

Πηγές από την πλευρά του Exin διαβεβαιώνουν ότι η διεύρυνση του μετοχικού σχήματος δεν είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του αρχικού σχήματος να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια των 718,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οπως υποστηρίζουν, η συμμετοχή πιο θεσμικών φορέων στο χρηματοδοτικό σχήμα αποτέλεσε βασική αξίωση της εποπτικής αρχής, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την καταλληλότητα των μετόχων που προκρίνει την ύπαρξη θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων αντί των επενδύσεων που στηρίζονται σε προσωποπαγείς οντότητες. Στο πλαίσιο των απαιτήσεων που είχε εγείρει η εποπτική αρχή ήταν και η υποχρέωση η έδρα του επενδυτή να είναι η Ολλανδία, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί και στη συμφωνία, αντί του Λουξεμβούργου, που αντιπρότεινε στη συνέχεια η πλευρά των επενδυτών.

Η απαίτηση για τη θεσμική θωράκιση του επενδυτικού σχήματος ερμηνεύει και τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη συμμετοχή της στο σχήμα, η οποία λειτουργεί ως επενδυτής με ιδιαίτερη βαρύτητα (anchor investor) δίνοντας το σήμα και σε άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν σε μια επένδυση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την Pimco ή την Berkshire Hathaway, συζητήσεις είχαν γίνει και με άλλους υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης του Πεντελικόν κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, χωρίς οι σχετικές συζητήσεις να ευοδωθούν. Ο εν λόγω επιχειρηματίας υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει στην αρχική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή κατά το στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς να περάσει στην επόμενη φάση, στην οποία είχαν προκριθεί το Exin Group, η Fossun και άλλες τρεις κινεζικές εταιρείες.

Η ΤτΕ, από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι ποτέ σήμερα δεν έχει υποβληθεί οριστικό χρηματοδοτικό σχήμα και, ενόψει της νέας δέσμευσης που έχει αναλάβει το Exin Group για την υποβολή πλήρους φακέλου έως τα τέλη Ιανουαρίου, τηρεί στάση αναμονής. Εκτός από το χρηματοδοτικό σχήμα, ο φάκελος θα περιλαμβάνει και το business plan που προτείνει ο νέος επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική. Από την άλλη, πηγές από τον όμιλο της Εθνικής διαβεβαιώνουν για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η υλοποίησή της αποτελεί, άλλωστε, μονόδρομο, αφού περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου και συνιστά βασική δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ έναντι του SSM και της DG Comp. Η ολοκλήρωση αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα ενόψει των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με προοπτική να ολοκληρωθούν έως τον Μάιο. Με αυτό το δεδομένο η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου και το βάρος πέφτει στη διοίκηση της ΕΤΕ, που καλείται να υλοποιήσει τη συμφωνία εντός του πλαισίου του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του 2016, με συμβούλους τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs.

Στο «ραντάρ» και της κινεζικής Fossun

Τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί στενά ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής, δηλαδή η Fossun, η οποία αποτέλεσε και τον βασικό αντίπαλο του Exin Group κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Με συμμετοχές στη Folie Folie, στο Club Med και στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, ο κινεζικός όμιλος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και για την ελληνική ασφαλιστική αγορά γενικότερα. Μετά τον διαγωνισμό της Εθνικής, διερεύνησε κι άλλες εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε κινήσεις, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οπως υπογραμμίζουν πηγές κοντά στον κινεζικό όμιλο, τυχόν αποτυχία του Exin Group να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποτελέσει και αφορμή για την επανεμπλοκή του ως δεύτερου προτιμητέου επενδυτή. Η επανεμπλοκή του στην υπόθεση δεν μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί, εάν διαπιστωθεί ότι η νέα μετοχική σύνθεση του Exin Group αντιβαίνει στους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα πάντως με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, η αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος δεν προσκρούει σε νομικά ζητήματα και είναι απόλυτα συμβατή με τη διαγωνιστική διαδικασία και τους όρους της σύμβασης που υπεγράφησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή