Πρόσθετες ομολογίες 100 εκατ. εκδίδει ο Τιτάν

Πρόσθετες ομολογίες 100 εκατ. εκδίδει ο Τιτάν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε στόχο την εξόφληση τραπεζικού και λοιπού δανεισμού, ο όμιλος Τιτάν, μέσω της θυγατρικής Τιτάν Global Finance, προχώρησε στην έκδοση και διάθεση πρόσθετων ομολογιών ποσού 100.000.000 ευρώ με τους ίδιους όρους που ισχύουν στις ομολογίες αξίας 250 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2017. Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν ξεπέρασε το τριπλάσιο του ποσού της αρχικής αναγγελίας. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το συνολικό ποσό της πρόσθετης έκδοσης αυξήθηκε από 50.000.000 ευρώ σε 100.000.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης των νέων ομολογιών ήταν στην ονομαστική τους αξία.

Η έκδοση των νέων ομολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 και έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην εποπτευόμενη από το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας αγορά Global Exchange Market (GEM). Διαχειρίστριες για την έκδοση και διάθεση των νέων ομολογιών ορίστηκαν οι τράπεζες: HSBC Bank plc, Société Générale, Εθνική Τράπεζα και Raiffeisen Bank International AG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 η αγορά των ΗΠΑ ήταν ο κινητήριος μοχλός κερδοφορίας του ομίλου, η αγορά των Βαλκανίων κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα τελευταία 17 χρόνια (2000-2016) ο όμιλος έχει επενδύσει συνολικά 4 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων του και για εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας μόνο ίδια κεφάλαια, αφού δεν έχει πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίων και έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια. Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων στη χώρα φθάνει το 85% και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αισιόδοξες, αφού από τον τρέχοντα μήνα αυξάνει τις τιμές πώλησης τσιμέντου και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση τον προσεχή Απρίλιο.

Η εταιρεία επιπλέον έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού. Τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος επιτοκίου που θα δανείζεται κυμαίνεται στο 3,5%. Για την ελληνική αγορά, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, «έχουμε κολλήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αφού ιδιωτική οικοδομή δεν υπάρχει» και προέβη στην εκτίμηση ότι «υπάρχει το κομμάτι της αντικατάστασης των παλαιών σπιτιών τα επόμενα χρόνια που μπορεί να τονώσει την εγχώρια αγορά τσιμέντου, όμως εκτιμώ ότι η πραγματική ελπίδα ανάκαμψης θα έρθει από το εξωτερικό με την αγορά και κτίσιμο κατοικιών από ξένους επενδυτές».

Ο κ. Κανελλόπουλος για να περιγράψει την καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Πριν από την κρίση στην Ελλάδα, το 2008, οι κατασκευές αποτελούσαν το 11% του εγχώριου ΑΕΠ και σήμερα είναι κάτω από το 1%, όταν στην Τουρκία ο ίδιος κλάδος αντιστοιχεί στο 18% του τουρκικού ΑΕΠ».

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από τον τυφώνα «Ιρμα» στην Αμερική, που κόστισε 8 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ ακόμη 6 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της εθελουσίας εξόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή