Τα κριτήρια της Ε.Ε. περιορίζουν τους παίκτες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Τα κριτήρια της Ε.Ε. περιορίζουν τους παίκτες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτήρια που βάζουν «φρένο» σε εταιρείες εκτός Ε.Ε. και καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη τη συμμετοχή εταιρειών που δεν δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού βάζει η Κομισιόν για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, περιορίζοντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό σε πολύ μικρό αριθμό παικτών, οι οποίοι στο σύνολό τους δηλώνουν είτε ότι θα απέχουν από τη διαδικασία είτε ότι θα συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοινώνοντας την Κυριακή τα αποτελέσματα του market test έκανε λόγο για «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον», αναφέροντας μάλιστα ότι 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας τουλάχιστον από τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης που θα βγουν προς πώληση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4) θα διατεθούν ως ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο μαζί με τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης για τα συνδεδεμένα λιγνιτικά κοιτάσματα της περιοχής και τα συνδεδεμένα ορυχεία.

Το κείμενο δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της DGcomp σε σχέση με την αποεπένδυση της ΔΕΗ και αποκάλυψε την Κυριακή η «Κ» θέτει τρία κριτήρια για τους αγοραστές των μονάδων προκειμένου αυτοί να εγκριθούν από την Κομισιόν. Το πρώτο και αυτονόητο ορίζει ότι οι αγοραστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και μη συνδεδεμένοι με τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της.

Το δεύτερο ορίζει ρητά ότι πρέπει «να έχουν τους οικονομικούς πόρους, αποδεδειγμένη εμπειρία και κίνητρα να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις μονάδες σε βιώσιμη ενεργητικά ανταγωνιστική δύναμη στον ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ και άλλους ανταγωνιστές». Πρέπει δηλαδή, εκτός από την οικονομική επάρκεια, να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ αλλά και τους άλλους ανταγωνιστές στην αγορά, δηλαδή τους υφιστάμενους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Αυτοί είναι τρεις και συγκεκριμένα, η Elpedison (ΕΛΠΕ και Εdison), η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) και η ΗΡΩΝ (ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ). Στο σύνολό τους είναι καθετοποιημένες εταιρείες, με δραστηριότητα στην παραγωγή και στην προμήθεια. Μπορεί κάποιος που δεν θα έχει παρουσία στη λιανική αγορά και με μοναδικό χαρτοφυλάκιο στην παραγωγή λιγνίτη να ανταγωνιστεί επενδυτές με διασφαλισμένα μερίδια στη λιανική και χαρτοφυλάκιο παραγωγής με φυσικό αέριο και ΑΠΕ; είναι το κρίσιμο ερώτημα, η απάντηση του οποίου καθιστά σε μεγάλο βαθμό φωτογραφικό το συγκεκριμένο κριτήριο.

Το τρίτο κριτήριο ορίζει ότι για να εγκριθεί ο αγοραστής από την Κομισιόν πρέπει «να μην είναι πιθανό να δημιουργήσει, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην Κομισιόν, ανησυχίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού ή για καθυστέρηση της διαδικασίας πώλησης».

Το τελευταίο σκέλος αυτής της πρόβλεψης παραπέμπει στη διάθεση της Κομισιόν να αποκλείσει από τη διαδικασία επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., αφού αυτή η κατηγορία επενδυτών υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο από την DGcomp βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου για το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Είναι χαρακτηριστικό το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

Στο market test, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, συμμετείχαν «παραγωγοί της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μεγάλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο (όχι μόνο Ευρωπαίοι), καθώς και μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές (βιομηχανία). Για ενδιαφέρον από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα την Κίνα και την Ιαπωνία έχει κάνει λόγο και η πλευρά της ΔΕΗ, ενώ είναι επισήμως γνωστή η συμμαχία της κινεζικής Shenhua με τον όμιλο Κοπελούζου και το κοινό ενδιαφέρον τους για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Δυνατότητα συμμετοχής εταιρειών από τρίτες χώρες στον διαγωνισμό και αναγνώρισή τους από την Κομισιόν ως αγοραστών που πληρούν τα κριτήρια, όπως και επενδυτών από τον τομέα της εγχώριας βιομηχανίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σταθάκης, προκύπτει ότι υφίσταται μόνο μέσω κοινοπραξιών με εγχώριους ή Ευρωπαίους επενδυτές.

Από τους υφιστάμενους επενδυτές στην εγχώρια αγορά, μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται να δήλωσε στο ερωτηματολόγιο της DGcomp ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις. Η Elpedison όπως και η Protergia συμμετείχαν στο market test αφού δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και η απάντησή τους στο ερώτημα περί ενδιαφέροντος ήταν αρνητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή