ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβάδισμα για Amerra, Diorasis στον διαγωνισμό για «Σελόντα» – «Νηρεύς»

provadisma-gia-amerra-diorasis-ston-diagonismo-gia-selonta-nireys-2229326

Δύο από τα θεωρούμενα εξαρχής ως φαβορί, η Amerra Capital Management LLC και η Diorasis περνούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την απόκτηση του 79,61% της «Σελόντα» και του 74,98% της «Νηρεύς», των δύο κορυφαίων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Τα ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο funds και στις τράπεζες έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου η διαγωνιστική διαδικασία να μη χρονοτριβήσει περαιτέρω. Τραπεζικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι καθώς δεν πρόκειται για πλειοδοτικό διαγωνισμό, αυτός παραμένει ανοιχτός και για τους υπόλοιπους διεκδικητές. Οι συζητήσεις, ωστόσο, θα ξεκινήσουν με τους δύο που έχουν το προβάδισμα, την Amerra και την Diorasis, ενώ από τους λοιπούς φέρεται να ξεχωρίζει η προσφορά της HIG Capital. Στόχος των εμπλεκόμενων μερών είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού γύρου διαπραγματεύσεων οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα κληθούν να καταθέσουν νέες προσφορές, αλλά να προβούν σε βελτιώσεις και διευκρινίσεις επ’ αυτών που έχουν ήδη κάνει. Στην τελική απόφαση, εξάλλου, των τραπεζών που εν προκειμένω είναι οι πωλητές των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών της «Σελόντα» και της «Νηρεύς» θα παίξει ρόλο όχι μόνο το οικονομικό κομμάτι των προσφορών, αλλά και σειρά άλλων ζητημάτων που συνδέονται με τα δάνεια, τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, αλλά ακόμη και την απασχόληση στις προς πώληση εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότεροι οι φερόμενοι ως τελικοί διεκδικητές έχουν ήδη αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, γεγονός που εξαρχής είχε θεωρηθεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των λοιπών ενδιαφερομένων, αλλά και επιθυμητή εξέλιξη για παλαιούς και νυν μετόχους των δύο προς πώληση εταιρειών. Το αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra έχει εξαγοράσει από το 2016 την εταιρεία «Ανδρομέδα», η οποία μέχρι τότε ανήκε στην Global Finance, βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης. Τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανδρομέδα» κ. Δημήτρης Βαλαχής, μιλώντας σε δημοσιογραφική συνάντηση, κάθε άλλο παρά είχε κρύψει τις προθέσεις του για τις «Σελόντα» και «Νηρεύς», τονίζοντας ότι μέσω της απόκτησης των παραπάνω θα δημιουργηθεί πρωταθλητής παγκόσμιου βεληνεκούς στην κατηγορία της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι πωλήσεις της «Ανδρομέδα» το 2017 ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 16 εκατ. ευρώ.

Ο έτερος διεκδικητής, το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, εξαγόρασε το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος», η οποία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό σε τσιπούρα και λαβράκι στην Ελλάδα, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε 12 χώρες.