Δικαστική διαμάχη Ταμείων για το 50% του πρώην King’s Palace

Δικαστική διαμάχη Ταμείων για το 50% του πρώην King’s Palace

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι δικαστικές εκκρεμότητες αναφορικά με την ιδιοκτησία του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και το οποίο προβλέπεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο από τον όμιλο Λασκαρίδη (Λάμψα), που πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό πριν από λίγους μήνες. Ο λόγος για το περίφημο πρώην King’s Palace, στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος, το 50% του οποίου διεκδικείται από τον ΕΦΚΑ (και συγκεκριμένα το ΙΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου των 13.000 τ.μ. διοργανώθηκε από το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΠΠΕΑΤΕ), που ισχυρίζεται ότι του ανήκει το σύνολο της ιδιοκτησίας. Το ζήτημα εκδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς το ΙΚΑ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρωτόδικη απόφαση δικαιώνει το ΑΤΠΠΕΑΤΕ. Ωστόσο, δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, διάθεση από την πλευρά του ΙΚΑ να προχωρήσει σε κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αν και παράγοντες της αγοράς ακινήτων που παρακολουθούν το ζήτημα εκτιμούν ότι στο τέλος αυτή θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, η Λάμψα φαίνεται να έχει διασφαλιστεί απέναντι σε τυχόν επιπλοκές στην επένδυσή της, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 37 εκατ. ευρώ για την εκμίσθωση και μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Συγκεκριμένα, στη σύμβαση που υπεγράφη στο τέλος του προηγούμενου Οκτωβρίου, προβλέπεται ότι το πρώτο μίσθωμα θα καταβληθεί προς το ΑΤΠΠΕΑΤΕ, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του ξενοδοχείου και παρέχεται και χρονικό περιθώριο δύο ετών, μέχρι να συμβεί αυτό. Εν ολίγοις, προβλέπεται επαρκής χρόνος έως ότου διευθετηθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού του κτιρίου.

Ο όμιλος Λάμψα έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης διάρκειας 30 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 25%, εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά το ποσό των 9 εκατ. ευρώ. Πέραν του ομίλου Λάμψα, την εκμετάλλευση του προνομιακού ακινήτου διεκδίκησαν επίσης ο όμιλος Μουσαμά (Crown Plaza, Holiday Inn), το ελληνοτουρκικών συμφερόντων σχήμα Salfo-Varyap και το ελληνογερμανικών συμφερόντων σχήμα που εκπροσωπεί η εταιρεία KCI Invest της κυρίας Κ. Χαριτωνίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1950 ως ξενοδοχείο, με την επωνυμία King’s Palace, προτού μετατραπεί σε κτίριο γραφείων του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Λάμψα απέκτησε πρόσφατα, έναντι 43 εκατ. ευρώ, και το παρακείμενο ξενοδοχείο πέντε αστέρων King’s George, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, της μέχρι πρότινος ιδιοκτήτριας Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή