Σε αναζήτηση χρηματοδοτών η Exin για Εθνική Ασφαλιστική

Σε αναζήτηση χρηματοδοτών η Exin για Εθνική Ασφαλιστική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διορία έως τις 21 Φεβρουαρίου ζήτησε η Exin προκειμένου να οριστικοποιήσει το μετοχικό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η χθεσινή προθεσμία βάσει της οποίας η Exin είχε δεσμευθεί ότι θα υπέβαλλε στην ΤτΕ τη σύνθεση του μετοχικού σχήματος, παρήλθε άκαρπη, καθώς σύμφωνα με πηγές από την αρμόδια εποπτική αρχή, ο υποψήφιος επενδυτής δεν κατέθεσε οριστικό φάκελο. Αντ’ αυτού απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημέρωση ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με δυνητικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων η EBRD, η συμμετοχή της οποίας πιθανολογείται, εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι η EBRD λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως επενδυτής με ιδιαίτερη βαρύτητα (anchor investor) δίνοντας το σήμα και σε άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν σε μια επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δυνητικούς επενδυτές δεν περιλαμβάνεται η Pimco ούτε η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, τους οποίους η ίδια η Exin είχε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση προς τις εποπτικές αρχές και την Εθνική.

Η παρέλευση της χθεσινής προθεσμίας χωρίς να οριστικοποιηθεί το μετοχικό σχήμα είναι σε αντίθεση με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Exin, στην οποία υποστηρίζει ότι «υπέβαλε στην ΤτΕ πρόσθετα στοιχεία για τη συμπλήρωση του φακέλου που είχε υποβληθεί στις 10 Ιανουαρίου». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι από κοινού το μάνατζμεντ και οι επενδυτές της Exin «παραμένουν πιστοί στη δέσμευση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και εργάζονται συστηματικά για την ολοκλήρωση της συναλλαγής το συντομότερο δυνατόν και πριν από την καταληκτική ημερομηνία».

Η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ του υποψήφιου επενδυτή και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας είναι στα τέλη Μαρτίου, καθώς τότε εκπνέει το εννεάμηνο βάσει του οποίου ο πωλητής –και με την προϋπόθεση ότι δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση– μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία. Πηγές από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έστω κι αν έχει καθυστερήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η δυστοκία στην οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση των 718,3 εκατ. ευρώ, τροφοδοτεί αρνητικό κλίμα για τη διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως σύμβουλοι πώλησης είναι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε μετά την υπαναχώρηση του Calamos Asset Management στην κάλυψη της συμμετοχής του, γεγονός που επιβεβαίωσε εμμέσως και ο επικεφαλής της Exin, Ματ Φέρφιλντ, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Reinsurance, στις οποίες σημείωσε ότι το ελληνοαμερικανικό fund «παραμένει πολύτιμος συνεργάτης της Exin και επενδυτής μειοψηφίας στη συμφωνία». Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο και τον συνυπολογισμό της συναλλαγής στα stress tests των τραπεζών, που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή