Ο ΑΔΜΗΕ επισπεύδει έργα 500 εκατ. για ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Ο ΑΔΜΗΕ επισπεύδει έργα 500 εκατ. για ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίσπευση των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης προχωράει ο ΑΔΜΗΕ, υπό τη νέα διοίκηση ελληνικού Δημοσίου και κινεζικής State Grid, ενεργοποιώντας επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Παράλληλα η εταιρεία προχωράει στην ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης του προσωπικού της με την εφαρμογή ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου 100 ατόμων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσληψη 76 ατόμων τον Μάρτιο του 2018, σχέδιο που θα οδηγήσει και σε μείωση του μισθολογικού κόστους. Η υλοποίηση των νέων έργων αξίας 500 εκατ. ευρώ, αν και μακροπρόθεσμα θα επιφέρει όφελος για τους καταναλωτές αφού θα περιορίσει σημαντικά το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, βραχυπρόθεσμα θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι σχετικές δαπάνες θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου που εισπράττει σε ετήσια βάση ο ΑΔΜΗΕ και το οποίο επιμερίζεται στην κατανάλωση στις ρυθμιστικές χρεώσεις δικτύου. Μάλιστα, με τη σχετική άσκηση έχει καταπιαστεί ήδη η ΡΑΕ και αναμένεται να καταλήξει στις αναγκαίες αναπροσαρμογές μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας, περίπου έξι μήνες μετά τη λειτουργία της υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, Δημοσίου και State Grid. O ίδιος εκτίμησε ότι το 2017 θα κλείσει για τον ΑΔΜΗΕ με καθαρά κέρδη ύψους 55 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τη ρευστότητά της, υπογραμμίζοντας ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 255 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μανουσάκης, στις 28 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του υποθαλάσσιου καλώδιου που συνδέει τη Σύρο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του υποσταθμού του Λαυρίου. Εντός του μήνα θα ηλεκτριστούν τα καλώδια που συνδέουν τη Σύρο με την Τήνο και την Πάρο. Από τον Μάρτιο θα αρχίσει να παίρνει ρεύμα από το διασυνδεδεμένο σύστημα και η Μύκονος, κλείνοντας τον κύκλο του έργου, προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη β΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει αφενός την ένταξη της Νάξου στο σύμπλεγμα των νησιών που θα ηλεκτροδοτούνται μέσω του ΕΣΜΗΕ και αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου – Τήνου και Ανδρου – Λιβαδιού (Εύβοια), αναφέρθηκε ότι η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την ανάθεση των επιμέρους υποέργων (συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ) βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Θα ακολουθήσουν η συμβολαιοποίηση των έργων και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Ο κ. Μανουσάκης, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα και θα συζητήσει την επίσπευση κατά δύο χρόνια της γ΄ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων (πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου), ώστε τα έργα, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ, να περατωθούν εντός του 2020 αντί του 2022 που προβλέπεται στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε τις παραπάνω εξελίξεις ένδειξη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και απόδειξη ότι «ο Διαχειριστής μπορεί να λειτουργήσει σύγχρονα και αποδοτικά έχοντας το Δημόσιο ως μέτοχο πλειοψηφίας».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης της «μικρής διασύνδεσης» μέσω της Πελοποννήσου προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη λειτουργίας του καλωδίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σχετικά με τη «μεγάλη διασύνδεση» μέσω Αττικής, ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων στο πλαίσιο του MOU που υπεγράφη τον Οκτώβριο. Ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα κατασκευής του έργου με ποσοστό 51% και, όπως διευκρίνισε, η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το εάν θα ληφθεί επενδυτική απόφαση για τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και Κύπρου – Ισραήλ με πρόβλεψη ολοκλήρωσής της το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή