Τα δύο «αγκάθια» στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Τα δύο «αγκάθια» στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 16ης Φεβρουαρίου για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, κλείνουν και τα τελευταία επίμαχα ζητήματα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μετόχων (Shareholders Agreement). Πολλά από τα θέματα που απασχόλησαν τις διαπραγματεύσεις μετόχων και υποψήφιων αγοραστών το προηγούμενο διάστημα διευθετήθηκαν πλήρως κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με πληροφορίες απομένουν μόνο δύο προς επίλυση.

Το πρώτο αφορά τα τέλη δικτύου και την απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών για τη θεσμοθέτηση ενός σταθερού πλαισίου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το αίτημα εκπορεύεται κυρίως από το έλλειμμα εμπιστοσύνης της επενδυτικής πλευράς μετά τη νομοθετική παρέμβαση Σκουρλέτη στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ και αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ που έχει εκ του νόμου την ευθύνη για την έγκριση των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ. Το δεύτερο θέμα που εξακολουθεί να διχάζει επενδυτές και μετόχους είναι το δικαίωμα του αγοραστή να μεταβιβάσει το σύνολο ή μέρος του 66% που θα περάσει στον έλεγχό του. Επ’ αυτού η πλευρά των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) προτείνει δέσμευση του επενδυτή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πώληση μετοχών πριν από την πάροδο δεκαετίας από την ημερομηνία εξαγοράς, ενώ η πλευρά των επενδυτών επιδιώκει να διασφαλίσει δικαίωμα πώλησης πολύ νωρίτερα από τη 10ετία.

Η εκτίμηση που μεταφέρεται πάντως από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι και τα δύο παραπάνω θέματα θα κλείσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε η σύμβαση μετόχων να οριστικοποιηθεί πλήρως πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 16 του μηνός.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα που θα κρίνει και την επιτυχία της δεύτερης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, οι εκτιμήσεις όσο πλησιάζουμε προς την κατάθεση των προσφορών το εμφανίζουν να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Δύο είναι οι παράγοντες που ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για υψηλό τίμημα έναντι των αρχικών προσδοκιών για τίμημα τουλάχιστον ίσο με τα 400 εκατ. της Socar στον πρώτο διαγωνισμό. Ο πρώτος συνδέεται με την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ, μετά τη σύμπραξη της ρουμανικής Transgaz με την ισπανική Reganosa. Η εξέλιξη αυτή άσκησε πιέσεις στην κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, που μέχρι τότε εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί του διαγωνισμού. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα της Reganosa για είσοδο στο κοινό σχήμα με την Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η χρηματοδοτική στήριξή του μέσω αυτής ενίσχυσαν περαιτέρω τον ανταγωνισμό ως προς το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο για το 31% του ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ για το 35%. Σε κάθε περίπτωση το τίμημα που τελικά θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποτελέσει συνάρτηση των όρων της συμφωνίας μετόχων. Αν για παράδειγμα η συμφωνία ενσωματώσει το αίτημα των επενδυτών για σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό οι επενδυτές θα το αποτιμήσουν θετικά στην προσφορά τους όπως και το αντίθετο.

Για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πρόσφατη αναθεώρηση του μνημονίου, μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η απαιτούμενη πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη ΡΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή