Μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Παναγιωτάκης

Μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Παναγιωτάκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά ριζικής και αποφασιστικής στροφής χαρακτήρισε το 2018 για τη ΔΕΗ ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης και προανήγγειλε «μεγάλες και συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αναχρηματοδότηση των δανείων», πράγμα που –όπως χαρακτηριστικά είπε– «επίκειται για το επόμενο διάστημα».

Αυτά ειπώθηκαν στην ομιλία του κατά την κοπή της πίτας για το νέος έτος την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της διευθύνουσας συμβούλου του υπερταμείου Ράνιας Αικατερινάρη. Ωστόσο χθες με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διέψευσε ως «παντελώς ανακριβή» τα δημοσιεύματα της προηγούμενης ημέρας που ανέφεραν ότι η McKinsey έχει προτείνει στη διοίκηση εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018, με βάση τη σχετική ενημέρωση του συμβούλου στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «στο επιχειρησιακό σχέδιο για την πενταετία 2018-2022 θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις εξοικονόμησης κόστους, βελτίωσης της εισπραξιμότητας, επενδύσεων σε ΑΠΕ αλλά και επέκτασης σε νέα προϊόντα και αγορές με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας, καθώς και των ταμειακών ροών και των χρηματοοικονομικών δεικτών της, συμπεριλαμβανομένου και του δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA».

Η McKinsey που καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε προχθές η «Κ», χτύπησε καμπανάκι για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ενημερώνοντας το Δ.Σ. ότι η σχέση δανειακών υποχρεώσεων και λειτουργικής κερδοφορίας είναι μη βιώσιμη, καθώς επίσης και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα περικοπής των λειτουργικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ενημερώνοντας, πάντως, τους εργαζόμενους σχετικά με την αναχρηματοδότηση των δανείων ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και καθησυχάζοντας τις ανησυχίες δήλωσε: «Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν, αλλά και θα είναι και υπό τη διαρκή επιτήρησή τους για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε».

Ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους στην κοπή της πίτας άφησε εμμέσως ανοιχτό και το ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές του προσωπικού.

Αν και αρχικά ξεκαθάρισε ότι «η σημερινή διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού», ωστόσο, όπως είπε στη συνέχεια, «τα περιθώρια εξοικονόμησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης είναι αρκετά και θα εξαντληθούν». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών θα συμβάλλουν για αυτό και ήδη το κάνουν». Σημείωσε δε ότι οι αποδοχές πρέπει να αντανακλούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την προσφορά και το επίπεδο εργασίας.

Αναφερόμενος στην αποεπένδυση στον λιγνίτη, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για τη ΔΕΗ, ενώ για πρώτη φορά προσέγγισε το θέμα και από μία νέα σκοπιά. Η ΔΕΗ, είπε, δεν μπορεί να εξακολουθεί να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς, προτάσσοντας την ανάγκη επέκτασης σε νέες αγορές και νέες δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή