Η ΕΤΕ θα εξαντλήσει το 9μηνο του προσυμφώνου με την Exin Financial Services

Η ΕΤΕ θα εξαντλήσει το 9μηνο του προσυμφώνου με την Exin Financial Services

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάντληση του εννεαμήνου που προβλέπεται από το προσύμφωνο που έχει υπογράψει η Εθνική Τράπεζα με την Exin Financial Services Holdings B.V. για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο εκπνέει στις 28 Μαρτίου, προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΤΕ.

Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση προς το Χ.Α. που εξέδωσε χθες η Εθνική Τράπεζα ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία αναφέρεται ότι η ΕΤΕ «έλαβε γνώση χθες, μέσω αναφορών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ύπαρξη νομικών ενεργειών κατά της Exin από την Calamos Family Partners». Η ΕΤΕ έχει υπογράψει συμφωνία αγοράς και πώλησης μετοχών με την Exin στις 28 Ιουνίου 2017, σημειώνει η Εθνική και «η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η απόφαση της ΕΤΕ να εξαντλήσει το εννεάμηνο, παρά το σχίσμα που υπήρξε στο εσωτερικό της Exin και το οποίο ακυρώνει ουσιαστικά τη μετοχική σύνθεση του σχήματος και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αξιολογείται ως κίνηση τακτικής στην προσπάθειά της να απεμπλακεί από τη συμφωνία «αναίμακτα», χωρίς δηλαδή νομικές επιπλοκές που θα οδηγούσαν σε νέες καθυστερήσεις πέραν της 28ης Μαρτίου. Με δεδομένο άλλωστε ότι η Exin, παρά τις δικαστικές διενέξεις με τους πρώην συνεργάτες της κ. Τζον Κάλαμο και Τζον Κουδούνη, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών», η κίνηση της ΕΤΕ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει την ενδεδειγμένη λύση για ένα βελούδινο διαζύγιο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει τη διαδικασία αναζήτησης νέου αγοραστή για την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής της, είτε αυτό γίνει μέσω νέου διαγωνισμού είτε μέσω επανεκκίνησης της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Το τι θα επιλέξει να πράξει είναι θέμα νομικό και θα πρέπει να απαντηθεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ που είναι και ο πωλητής και τους συμβούλους Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Με βάση, πάντως, τις τελευταίες εξελίξεις, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κριθεί έως την τελευταία στιγμή, στον βαθμό που ο επικεφαλής της Exin, Ματ Φέρφιλντ, φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με το βρετανικό fund Broadwellcapital, το οποίο μέσω επιστολής που έχει στείλει στην ΤτΕ έχει ενημερώσει ότι διερευνά την προοπτική να επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ στην υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μετά την αποχώρηση των κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης από το χρηματοδοτικό σχήμα της Exin, πάντως, η εξεύρεση των υπολοίπων κεφαλαίων, δηλαδή των 418,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπληρωθεί το συνολικό προσφερόμενο τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ, είναι στον «αέρα» ακόμη και αν το βρετανικό fund επιβεβαιώσει τελικώς τη συμμετοχή του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις ασφυκτικές προθεσμίες για την εξεύρεση των κεφαλαίων από την Exin, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι εποπτικές αρχές να δώσουν την έγκρισή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα εάν χρηματοδότης είναι ένα fund η δραστηριότητα του οποίου απαιτεί προηγούμενη έρευνα και λεπτομερή έλεγχο από την ΤτΕ.

Η διοίκηση της Εθνικής, πάντως, καλείται να ενεργήσει γρήγορα ενόψει των stress tests που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και να διαχειριστεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την πώληση. Να σημειωθεί ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει λόγο για επιχείρηση «πώλησης της εταιρείας σε κερδοσκοπικά funds που αποκλειστικό στόχο έχουν το γρήγορο κέρδος» και επαναφέρει το αίτημα της αναστολής της πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή